• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Franse supermarkten willen olifant Buba helpen

  AMSTERDAM - 30 NOVEMBER 2020 - De Tweede Kamer lijkt op aandringen van CDA en PVV - ondanks het verbod op wilde dieren in het circus - toch in te stemmen met een motie om olifant Buba bij circus Freiwald te laten. Diverse media hebben veelvuldig de familie Freiwald aan het woord gelaten maar nagelaten de gespecialiseerde opvang Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) in Frankrijk hun mening te vragen.

Daarom heeft House of Animals de oprichters van EHEES gevraagd wat meer te vertellen over de opvang en daar is een korte reportage van gemaakt. Zij mogen hier hun kant van het verhaal vertellen.

Minister Schouten geeft wel aan dat Elephant Haven een geschikte opvang is voor olifant Buba. Het is de eerste opvang die gespecialiseerd is in circusolifanten in Europa. Het is een kleine opvang van 29 hectare die met 20 hectare gaat uitbreiden.

EHEES is opgezet door Tony en Sophie die beiden meer dan 20 jaar met olifanten gewerkt hebben in dierentuinen, Tony werkte zelfs ook in Thailand. EHEES wil 6 tot 8 olifanten ruimte en rust aanbieden tot het einde van hun leven en heeft daarvoor alle vergunningen.

Alvorens je in Frankrijk een vergunning krijgt moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Frankrijk is heel streng en vraagt gegevens via een gedetailleerd document over het project en olifanten. Daarna moeten de leiders van zo'n opvangproject examen doen voor een jury in Parijs. Daar is Tony voor geslaagd en geschikt is bevonden voor het houden van Afrikaanse en Aziatische olifanten”.

EHEES is qua inkomsten niet afhankelijk van bezoekers en financieel gezond. Men heeft hier voldoende ervaring en de middelen om alles perfect te doen. Er zijn goede overeenkomsten met lokale landbouwers die hooi en groenten schenken, en buren die ook meehelpen. EHEES heeft een grote serre en moestuin, er worden fruitbomen, bananenbomen en eetbare bomen geplant. Supermarkten hebben al aangeboden hun overschot groenten en fruit te schenken.

Sofie en Tony : “De op te vangen olifanten staat veel liefde te wachten, want de olifanten zijn hier prioriteit. We hebben meermaals de hand gereikt naar de heer Freiwald maar ontvingen spijtig genoeg geen reactie. We blijven die handreiking bieden en staan klaar om in samenwerking met de heer Freiwald Buba een mooi pensioen aan te bieden waar het dier na zoveel jaren optreden recht op heeft. We zijn echt geschrokken van de haat van mensen die ons nog nooit over deze kwestie aangesproken hebben. Iedereen lijkt al een uitgesproken mening te hebben zonder ooit onze mening te willen horen. Waarom nemen deze mensen niet even de moeite om ook ons aan te spreken of te bellen zodat wij onze visie op deze kwestie te willen horen."

Karen Soeters van House of Animals voegt hier aan toe: "Buba kan nog vele jaren van haar pensioen genieten. Het is feitelijk onjuist dat een circusolifant van 44 jaar niet meer geresocialiseerd zou kunnen en het is ook miet waar dat Buba niet meer zou kunnen wennen aan een nieuwe omgeving. Dit dier gaat helemaal niet sterven van verdriet. Politici zouden om een gedegen standpunt hierover in te kunnen nemen, beter eerst alle feiten boven water moeten krijgen in plaats van te luisteren naar een eenzijdig emotioneel en onjuist verhaal."

FOTO: HOUSE OF ANIMALS