• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Duizenden migranten en vluchtelingen in de ijskoude winter...

  Het is te verschrikkelijk voor woorden want ieder van ons kan nóg zulke grote problemen hebben ... maar wat zijn die in vergelijking met wat deze mensen - onze medemensen - moeten doorstaan? Vandaag publiceerde Dagblad Trouw uitvoerig over de hieronder vermelde toestanden die eveneens door onze redactionele medewerker voor de radio van VaticanNews zijn gerapporteerd. Het is belangrijk dat grote Nederlandse media hun verantwoordelijkheid nemen en de wereld over deze onmenselijke situatie wakker schudden...

Volgens de Verenigde Naties hebben duizenden migranten die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en armoede, na wekenlang buiten in de vrieskou te hebben geleefd, dringend behoefte aan goede huisvesting en zorg in Bosnië-Herzegovina. Maar de autoriteiten weigeren om meer adequate voorzieningen te openen. Daardoor zitten velen in onverwarmde tenten de hele dag te trillen en te kleumen of of hangen rusteloos buiten wat rond in de ijskou. Dit alles verwoestende en vernietigende menselijke drama speelt zich af in de ruige omgeving van de stad Bihac in Bosnië..

Sneeuw brengt nog meer ellende voor duizenden wanhopige vluchtelingen en anderen die aan moeilijkheden ontsnappen. Sommigen van hen lopen in sandalen in de bittere Baltische winter, in een poging om onderdak te vinden. Maar het is niet gemakkelijk. Zo'n 2500 mensen lijden hier kou en honger in onverwarmde tenten of slapen voor zover dat kan ongemakkelijk hier of daar. Dat gebeurt allemaal in de buurt van de noordelijke stad Bihac. De lokale autoriteiten hebben geweigerd om het nabijgelegen opvangcentrum te heropenen.

Velen zitten nu dagenlang vast in een uitgebrand kamp zonder de meest noodzakelijke voorzieningen. Op de camping Lipa proberen wat mensen zich te warmen rond het vuur. De autoriteiten en het leger zijn wel bezig met het opzetten van zo'n 20 militaire tenten die bedoeld zijn om hen te huisvesten want er zijn overal goedbedoelende mensen maar het systeem is nu eenmaal vaak de vijand.

Caritas stuurt brandhout om migranten te helpen die vastzitten in de Bosnische sneeuwstorm. Verschillende migranten dragen zelfs geen sokken of winterjassen terwijl ze wachten op voedselpakketten van hulpgroepen. Mohammad Jasar, afkomstig uit het veel warmere Pakistan, kan het winterweer nauwelijks aan. "Het is te koud," zei Mohammad Jasar uit Pakistan klappertandend. "We hebben te veel problemen hier in het Lipa-kamp."

In de buurt van de man uit Pakistan probeert ook Mohammad Afsal zich warm te houden bij een vuurtje. Hij schreeuwt en huilt bijna tegelijk om hulp van de internationale gemeenschap.

"Hoe het met ons gáát? ... Hoe zal het zijn als je dagen achter elkaar niet kan douchen? We hebben ook geen elektriciteit. We roepen het zo luid mogelijk uit naar de Europese Unie toe en de goede mensen van Bihac, die nu onze buren zijn. Laat ons alsjeblieft niet in de steek... Denk aan ons en help ons ... We verkeren in een zeer, zeer slechte staat."

Veel vluchtelingen komen uit Zuid-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Vorige week hebben de Bosnische strijdkrachten al een aantal nieuwe tenten opgezet, maar die waren nog steeds niet klaar voor gebruik toen het weer in het weekend verslechterde.

Het gebrek aan basisvoorzieningen is ijzingwekkend. Het heeft de migranten die in knullige 'tenten' van containers of flodderige nylon dekens dekens in een nat en modderig veld verblijven, moedeloos achtergelaten. Sommige migranten zijn in hongerstaking gegaan, boos over het gebrek aan voorzieningen. Ze hebben nu wel enkele voedselpakketten van het Rode Kruis gekregen.

Maar de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties blijft er nu eenmaal bij dat Bosnië moet zorgen voor goede opvangcentra. De vluchtelingen willen naar buurland Kroatië wat lid is van de EU maar de Kroatische grenspolitie houdt ze tegen. 

Voorlopig lijkt dat wishfull thinking. Veel vluchtelingen hopen nog altijd de meer gastvrije landen in de Europese Unie te bereiken. Maar de grenspolitie in buurland Kroatië stuurt hun linea recta hen terug, soms met geweld.
Steeds vaker blijft de hoop op een beter leven een verre droom voor deze diep-ellendige en verlaten groep mensen.

GOD ZAL ZE LIEFHEBBEN...

HEEL VEEL SNEEUW BRENGT NOG MEER ELLENDE VOOR DE WANHOPIGE VLUCHTELINGEN... ZIJ WILLEN VIA BOSNIË KROATIË BEREIKEN WANT DAT IS EEN EU-LAND MAAR KROATIË MOET ZE NIET EN BOSNIË WIL ZE HELEMAAL NIET...