• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Wonen onbetaalbaar

  AMSTELVEEN - 10 JANUARI 2021 - ‘Betaalbaar’ betekent in Amstelveen voor velen het tegenovergestelde. Onbetaalbaar dus. Dat in de gemeenteraad als het om woningen gaat de coalitie steeds dat eerste woord gebruikt, betaalbaar dus, is onbegrijpelijk. De PvdA, naast VVD en D66 de derde coalitiepartij, laat dan ook concrete bedragen aan huur en koop achterwege. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch zegt steeds in de gemeenteraad steeds dat zijn fractie voor betaalbare woningen is, maar stemt in alle onbetaalbare bouwprojecten met VVD en D66 mee.

Eens was dát het breekpunt, zodat zij buiten de coalitie kwam te staan. Blijkbaar onder met motto ‘dat gebeurt ons geen tweede keer’ draaide zij op dat punt 180 graden en slikte haar bezwaren tegen louter (middel) dure huizen in. Zodat haar in de raad al eens gevraagd werd wat ‘betaalbaar’ in haar ogen eigenlijk is.

Per vierkante meter woning zijn alle nieuwe projecten voor de modale inwoner onbetaalbaar. Er is in te bouwen woningen geen gezin te huisvesten. ‘Kleine hokjes’ noemden eens SP en GroenLinks de appartementen die worden aangeboden. Het voormalige kantoor van de pilotenvakbond op de kop van de Charlotte van Montpensierlaan wordt bijvoorbeeld gesloopt om plaats te maken voor flats, waarvan er vier in de ‘lage’ categorie van het middeldure huursegment komen.

Men krijgt dan voor een huur die kan oplopen tot € 915, exclusief servicekosten, één slaapkamer en een totale oppervlakte voor de woning van 49 vierkante meter. Wie een kamer er bij wil vervalt in een huur van al gauw € 1118 (exclusief servicekosten). Okay, de oppervlakte van de woning wordt dan wel 69 vierkante meter. Wil men met die twee slaapkamers naar 75 meter dan wordt de huur hoger.

Nou ja, elders kan men een flat van 70 vierkante meter met twee slaapkamers kopen voor € 363.000. Geen modaal mens kan er hypotheek voor krijgen, maar met hulp van de ouders is het misschien te regelen en VVD en D66 noemen het een prima plan. De formeel rode PvdA denkt er blijkbaar net zo over, stemde althans er mee in.

Daar staat tegenover dat blijkbaar iedereen in Amstelveen wil wonen, zodat uit B&W al eens klonk: ‘Elke meter is hier goud waard.’ En ja, als die grond dan al in andere handen dan die van de gemeente is, kun je zo’n vastgoedondernemer niet kwalijk nemen dat hij zijn plan zonder financiële verliezen rond wil breien; hij heeft tenslotte zelf ook de hoofdprijs voor de gouden grond betaald.

Betaalbaar wonen was in het verleden het sociaal democratische ideaal en de PvdA zegt in de gemeenteraad dat het nog steeds haar streven is. Maar blijkbaar niet meer dan socialistische theorie, geenszins praktijk in Amstelveen. “Leraren, verpleegkundigen en agenten worden de steden uitgejaagd waar ze keihard nodig zijn. Jongeren en singles zijn vaak de helft van hun inkomen kwijt aan huurlasten. Steeds minder mensen onder de 35 jaar hebben een koopwoning en ouderen zien geen kans om een aangepaste woning te bemachtigen”, geeft Van den Bosch toe.

Maar hij weet blijkbaar ook niet hoe hij het probleem voor Amstelveen moet oplossen.

Meer bouwen heeft tot gevolg dat gebrek aan betaalbare woonruimte wordt verminderd, denkt hij, verwijzend naar de plannen voor Legmeer, waar de gemeente 600 sociale huurwoningen (20% van het totaal) wil bouwen. In een volgende raadsperiode mogen er meer komen, wat hem betreft.

Laten daar nou de VVD en D66 heel anders over denken. Opnieuw het breekpunt of is toch de roep bij de coalitie te horen toch sterker?

WORDT ALSNOG DE BETAALBARE WOONRUIMTE VERMINDERD... IS DIT WEL OF NIET EEN BREEKPUNT VOOR DE COALITIE... 

DOOR: JOHAN TH. BOS - AMSTELVEENBLOG