• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalstieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Wonen onbetaalbaar

  AMSTELVEEN - 10 JANUARI 2021 - ‘Betaalbaar’ betekent in Amstelveen voor velen het tegenovergestelde. Onbetaalbaar dus. Dat in de gemeenteraad als het om woningen gaat de coalitie steeds dat eerste woord gebruikt, betaalbaar dus, is onbegrijpelijk. De PvdA, naast VVD en D66 de derde coalitiepartij, laat dan ook concrete bedragen aan huur en koop achterwege. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch zegt steeds in de gemeenteraad steeds dat zijn fractie voor betaalbare woningen is, maar stemt in alle onbetaalbare bouwprojecten met VVD en D66 mee.

Eens was dát het breekpunt, zodat zij buiten de coalitie kwam te staan. Blijkbaar onder met motto ‘dat gebeurt ons geen tweede keer’ draaide zij op dat punt 180 graden en slikte haar bezwaren tegen louter (middel) dure huizen in. Zodat haar in de raad al eens gevraagd werd wat ‘betaalbaar’ in haar ogen eigenlijk is.

Per vierkante meter woning zijn alle nieuwe projecten voor de modale inwoner onbetaalbaar. Er is in te bouwen woningen geen gezin te huisvesten. ‘Kleine hokjes’ noemden eens SP en GroenLinks de appartementen die worden aangeboden. Het voormalige kantoor van de pilotenvakbond op de kop van de Charlotte van Montpensierlaan wordt bijvoorbeeld gesloopt om plaats te maken voor flats, waarvan er vier in de ‘lage’ categorie van het middeldure huursegment komen.

Men krijgt dan voor een huur die kan oplopen tot € 915, exclusief servicekosten, één slaapkamer en een totale oppervlakte voor de woning van 49 vierkante meter. Wie een kamer er bij wil vervalt in een huur van al gauw € 1118 (exclusief servicekosten). Okay, de oppervlakte van de woning wordt dan wel 69 vierkante meter. Wil men met die twee slaapkamers naar 75 meter dan wordt de huur hoger.

Nou ja, elders kan men een flat van 70 vierkante meter met twee slaapkamers kopen voor € 363.000. Geen modaal mens kan er hypotheek voor krijgen, maar met hulp van de ouders is het misschien te regelen en VVD en D66 noemen het een prima plan. De formeel rode PvdA denkt er blijkbaar net zo over, stemde althans er mee in.

Daar staat tegenover dat blijkbaar iedereen in Amstelveen wil wonen, zodat uit B&W al eens klonk: ‘Elke meter is hier goud waard.’ En ja, als die grond dan al in andere handen dan die van de gemeente is, kun je zo’n vastgoedondernemer niet kwalijk nemen dat hij zijn plan zonder financiële verliezen rond wil breien; hij heeft tenslotte zelf ook de hoofdprijs voor de gouden grond betaald.

Betaalbaar wonen was in het verleden het sociaal democratische ideaal en de PvdA zegt in de gemeenteraad dat het nog steeds haar streven is. Maar blijkbaar niet meer dan socialistische theorie, geenszins praktijk in Amstelveen. “Leraren, verpleegkundigen en agenten worden de steden uitgejaagd waar ze keihard nodig zijn. Jongeren en singles zijn vaak de helft van hun inkomen kwijt aan huurlasten. Steeds minder mensen onder de 35 jaar hebben een koopwoning en ouderen zien geen kans om een aangepaste woning te bemachtigen”, geeft Van den Bosch toe.

Maar hij weet blijkbaar ook niet hoe hij het probleem voor Amstelveen moet oplossen.

Meer bouwen heeft tot gevolg dat gebrek aan betaalbare woonruimte wordt verminderd, denkt hij, verwijzend naar de plannen voor Legmeer, waar de gemeente 600 sociale huurwoningen (20% van het totaal) wil bouwen. In een volgende raadsperiode mogen er meer komen, wat hem betreft.

Laten daar nou de VVD en D66 heel anders over denken. Opnieuw het breekpunt of is toch de roep bij de coalitie te horen toch sterker?

WORDT ALSNOG DE BETAALBARE WOONRUIMTE VERMINDERD... IS DIT WEL OF NIET EEN BREEKPUNT VOOR DE COALITIE... 

DOOR: JOHAN TH. BOS - AMSTELVEENBLOG