• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

JHM: de geschiedenis van het Waterlooplein

  AMSERDAM - Oh Waterlooplein, oh Waterlooplein... 't is mooi en lelijk tegelijk, armoedig en toch ook weer rijk... 't is weemoed met 'n scheutje gein: het Waterlooplein...

Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Tot en met 13 juni 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.
Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Portugese joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna was het een plek van onbeschrijfelijk leed.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater. De expositie van het JHM is een rijke bron van informatie. De geschiedenis van de Waterlooplein-buurt wordt compleet blootgelegd.

Onder de titel Waterlooplein: De buurt binnenstebuiten worden verhalen verteld uit vierhonderd jaar geschiedenis met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten.
Een bijzondere plaats hierin hebben de bodemvondsten. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, werden blootgelegd en vertellen veel over de mensen die hier woonden en werkten.

Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat. Een buurt en een geschiedenis die nooit vergeten zal/kan worden. Daarvoor waren de offers door velen eveneens uit die buurt gebracht - te groot.

Advies voor bezoekers van deze histortische expo: neem je oortjes/ koptelefoon mee!

In de tentoonstelling zijn verschillende video's te zien die een inspirerend beeld geven van het Waterlooplein. Om die te kunnen beluisteren heb je oortjes nodig. (In verband met corona vragen we je om je eigen oortjes/koptelefoon mee te nemen. Eenvoudige oortjes zijn in het museum zelf zeer beperkt verkrijgbaar.)

De tentoonstelling komt voort uit een samenwerking van the Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA), Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en het Joods Historisch Museum.

Deze tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2020 - 13 juni 2021 in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

Met een toegangsbewijs zijn alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier te bezoeken. Tevens is er gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen.

FOTO: HENK ROS