• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

JHM: de geschiedenis van het Waterlooplein

  AMSERDAM - Oh Waterlooplein, oh Waterlooplein... 't is mooi en lelijk tegelijk, armoedig en toch ook weer rijk... 't is weemoed met 'n scheutje gein: het Waterlooplein...

Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Tot en met 13 juni 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.
Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Portugese joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna was het een plek van onbeschrijfelijk leed.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater. De expositie van het JHM is een rijke bron van informatie. De geschiedenis van de Waterlooplein-buurt wordt compleet blootgelegd.

Onder de titel Waterlooplein: De buurt binnenstebuiten worden verhalen verteld uit vierhonderd jaar geschiedenis met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten.
Een bijzondere plaats hierin hebben de bodemvondsten. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, werden blootgelegd en vertellen veel over de mensen die hier woonden en werkten.

Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat. Een buurt en een geschiedenis die nooit vergeten zal/kan worden. Daarvoor waren de offers door velen eveneens uit die buurt gebracht - te groot.

Advies voor bezoekers van deze histortische expo: neem je oortjes/ koptelefoon mee!

In de tentoonstelling zijn verschillende video's te zien die een inspirerend beeld geven van het Waterlooplein. Om die te kunnen beluisteren heb je oortjes nodig. (In verband met corona vragen we je om je eigen oortjes/koptelefoon mee te nemen. Eenvoudige oortjes zijn in het museum zelf zeer beperkt verkrijgbaar.)

De tentoonstelling komt voort uit een samenwerking van the Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA), Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en het Joods Historisch Museum.

Deze tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2020 - 13 juni 2021 in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

Met een toegangsbewijs zijn alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier te bezoeken. Tevens is er gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen.

FOTO: HENK ROS