• Introdans ook nu volop in actie

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Rijksmuseum wil snel weer open

  AMSTERDAM - In de aankomende tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum worden 10 waargebeurde verhalen verteld. Persoonlijke verhalen over tot slaafgemaakten, slavenhouders en mensen die verzet pleegden. Dat is een onlosmakelijk onderdeel van onze geschiedenis. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika, Azië en Nederland zelf.

Er staan tien persoonlijke en waargebeurde verhalen centraal over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?

Het Rijksmuseum wil dolgraag snel weer open... Bijvoorbeeld om de tentoonstelling Slavernij te tonen waar ook objecten zijn te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties. Hierover kun je digitaal ook veel te weten komen.Tijdens de 250 jaar durende koloniale periode werden mensen tot bezit en objecten in administraties gemaakt. Dat is iets wat diep, heeft ingegrepen in heel veel levens van generaties van heel veel van onze mede-mensen en hun families van vroeger en soms ook doorwerkend naar deze tijd. 


Daarom is het belangrijk dat de tentoonstelling Slavernij straks de levens uitlicht van João, Wally, Oopjen, Paulus, Dirk, Lokhay, Van Bengalen, Surapati, Sapali en Tula. Tien mensen die leefden in die tijd. Zodra het museum open kan zullen de bezoekers kunnen luisteren naar hun verhalen. Hun verzet en de manier waarop sommigen de vrijheid zochten en vonden.

Voor alle bezoekers is er een gratis audiotour die hen meeneemt in deze uiteenlopende levens. Hoofdverteller is Glenn Helberg. De tien verhalen zijn ingesproken door Remy Bonjasky, Joy Delima, Taco Dibbits, Reza Kartosen-Wong, Anastacia Larmonie, Arthur Kibbelaar, Susi en Simba Mosis, Gijs Stork, Vinod Sbramaniam en Annemiek van der Vegt.

Alle vertellers hebben vanuit hun eigen achtergrond een band met een van de personen. Voor families en kinderen is er een speciale interactieve audiotour. De audiotours zijn ook te vinden in de Rijksmuseum App. Ook krijgt de bezoeker via mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen.

De tentoonstelling Slavernij beslaat de Nederlandse koloniale periode van de 17de tot en met de 19de eeuw. Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, worden getoond.

De tentoonstelling en programmering zijn het resultaat van vele samenwerkingen met uiteenlopende experts van buiten het museum, onder wie historici, erfgoedexperts, culturele ondernemers, kunstenaars, theatermakers en artiesten.