• Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

 • Film Noir - The Dark Side of Hollywood

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Tweede Wereldoorlog beinvloedt onze identiteit

  Een grote meerderheid van de Nederlanders beschouwt de Tweede Wereldoorlog als een belangrijke en leerzame gebeurtenis. Dit blijkt uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2021, een jaarlijks onderzoek naar het draagvlak voor herdenken en vieren in Nederland. Onderzoeksbureau CentERdata voerde dit onderzoek uit in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Ruim acht op de tien Nederlanders vinden dat we nog steeds kunnen leren van de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Ook is men ervan overtuigd dat de oorlog van invloed is op de Nederlandse identiteit.

65-plussers zijn het meest geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Opvallend is dat onder de jongeren (16-24) de interesse in de Tweede Wereldoorlog ook groot is; zes op de tien jongeren geven aan (zeer) geïnteresseerd te zijn. Diezelfde jongeren zijn overigens minder geneigd om deze oorlog als hun ‘eigen’ geschiedenis te beschouwen: slechts één op de drie ziet de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van hun geschiedenis.Tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Een aantal jaren na de inrichting van de Hollandsche Schouwburg als monument in 1962, kozen de omwonenden in de Plantage-Weesperbuurt ervoor om de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei ook hier te organiseren.

De herdenking in de Hollandsche Schouwburg op 4 mei is volgens de site van het Joods Cultureel Kwatier voor en door bewoners uit de omgeving. Zo dragen leerlingen van de huidige IVKO-school die tot 2011 gevestigd was aan de Plantage Middenlaan 27 (de voormalige kweekschool waarvandaan veel joodse kinderen uit de crèche zijn ontsnapt) gedichten voor en herdenkt een gastspreker de slachtoffers van de naziterreur.

Gezien de geschiedenis van deze plek zijn in de herdenking enkele joodse elementen opgenomen, zoals het Jizkor (joods herdenkingsgebed) en het Kaddiesj. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen en vervolgens wordt de herdenking afgesloten met het Wilhelmus.

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2021 ook dit jaar geen doorgang vinden. De Nationale Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg wordt daarom op een andere manier gemarkeerd. Om toch gelegenheid te geven om op persoonlijke en individuele wijze te herdenken is het mogelijk de Hollandsche Schouwburg op 4 mei tussen 12:00 uur en 17:00 uur te bezoeken. Reserveren is hiervoor niet nodig.

Daarnaast is er een speciale webpagina voor de herdenking op de website van het JCK. Op bescheiden manier biedt deze webpagina een aanvulling op de Nationale Herdenking op de Dam, zoals die door de NOS live zal worden uitgezonden. Op 4 mei vind u het Kaddiesj en het Jizkor, de joodse gebeden, op de JCK-webpagina.

Het Joods Cultureel Kwartier biedt op 3 en 4 mei verschillende livestreams vanuit zeven gemeenten waar Open Joodse Huizen virtueel te volgen zal zijn. Een van deze livestreams vindt plaats in de Hollandsche Schouwburg. Zie hiervoor de website van Open Joodse Huizen en de evenementenagenda van JCK.nl

TRANEN... TRANEN... WE ZIJN ER NOG STEEDS VERDRIETIG DOOR...

WE ZULLEN HET NOOIT BEGRIJPEN...