• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Ouderen: zonder code hun restaurant niet in

  AMSTELVEEN: De verplichting voor cliënten van zaterdag (25 september) af een QR-code bij zich te dragen, brengt zorgrestaurant Bij Klaasje aan de Oranjebaan in de problemen. Onder de vaste oudere klanten, die op het zorgcomplex van Brentano aan de Klaasje Zevensterlaan wonen, is grote onrust uitgebroken, omdat zij niet goed weten wat er moet gebeuren. De smartphone waarop de QR-code kan worden aangebracht, hebben zij niet en ook vaak geen computer, via welke een papieren versie van de QR-code kan worden aangevraagd.

Zij denken voor hun dagelijkse maaltijd niet verder te komen dan het terras bij het zorgcentrum, hopend dat zij niet voor toiletbezoek naar binnen moeten. “Dan gaat wij wild plassen”, lacht een van de bewoners. Een misverstand, zegt directeur Lies Zuidema van Brentano. “Wij hebben het plan de komende dagen onze vaste gasten daar te helpen door hun vaccinatie bewijzen te controleren en vast te leggen. Dan hoeven zij geen QR code te laten zien.”

Over het bewijs van hun volledige vaccinatie beschikken alle ouderen wel, omdat zij die bij elke prik kregen. Maar het kabinet besloot dat die registratie, afgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid, nu niet meer geldt om tot concerten, theaters en horeca toegang te hebben. Dat bracht Brentano wel in problemen. “Onze vaste klanten zullen echt niet bij elk bezoek gevraagd worden naar de OR-code. Wij kennen onze mensen daar gelukkig goed. Wel is BijKlaasje formeel een restaurant, waar ook incidentele gasten welkom zijn en daar gelden de landelijke regels voor,” zegt Zuidema.

BijKlaasje is een buurtrestaurant, waar behalve de mensen van het zorgcomplex zelf ook mensen uit de wijk komen. Steeds meer van die laatsten, onder meer uit de flats die op het terrein zijn gebouwd, nadat Brentano alle grond had verkocht aan projectontwikkelaars. Zij namen de plaats van voormalige aanleunwoningen in.

Door de fusie van de Stichting Bejaardenzorg Amstelveen (SBA), die alleen ’t Huis aan de Poel had, met het (rijkere) Brentano (die een tehuis aan de Klaasje Zevensterlaan had) werd destijds de naam Brentano voor alle vestigingen geïntroduceerd, waardoor de afkorting SBA behouden kon blijven. Maar de B kwam te staan voor Brentano in plaats van ‘bejaardenzorg’. Later kwam daar het hervormde Nieuw Vredeveld er bij door een fusie.

De gemeente is blijkens uitlatingen van wethouder Herbert Raat van handhaving niet van plan streng in het restaurant BijKlaasje te gaan handhaven. Dat is ook niet de bedoeling van burgemeester Tjapko Poppens, die tot de Veiligheidsregio Amsterdam behoort. “Wij willen geen heksenjacht op de horeca”, zei hij eerder.

Daarnaar verwijst ook Raat. “Niemand begrijpt het meer”, zegt hij over het kabinetsbeleid. Hij zegt ook niet te begrijpen waarom de registratie van vaccinatie voor de senioren niet voldoende is als zij als vaste klant naar BijKlaasje gaan.

“Soms zegeviert een beetje boerenverstand over het beleid”, wil hij wel kwijt. Brentano gaat volgens Zuidema niet strenger handhaven dan de gemeente. Maar de organisatie heeft nu eenmaal ook een restaurant, waar iedereen kan binnen open en de QR-code verplicht is. Voor de vaste klanten, voornamelijk senioren die bij de bedoening bekend zijn, geldt dus een ander bewijs van de vaccinatie.

Inmiddels hebben de 25 veiligheidsregio’s met elkaar afgesproken dat zij de coronapas gaan handhaven. Maar de lokale driehoek concentreert zich op de plekken waar het risico op besmetting hoog is. Dat is niet in BijKlaasje, waar in elk geval de dagelijkse klanten zijn gevaccineerd.

UPDATE:
DE AUTEUR JOHAN TH. BOS HEEFT NA PUBLIKATIE DE OUDEREN PERSOONLIJK VOLKOMEN GERUSTGESTELD: U BENT ALLEN INGEËNT DUS HET IS GEEN PROBLEEM VOOR U OM NAAR BINNEN TE GAAN IN UW RESTAURANT...

FEIT BLIJFT ECHTER WEL DAT ONDANKS VERZET VAN DE HORECA BEZOEKERS ZONDER CODE OF ZORGPAS ALLEEN BUITEN HET RESTAURANT OP HET TERRAS MOGEN KOMEN EN NIET BINNEN MOGEN VERBLIJVEN...