• Online thuisproeverij met verhalen makers

 • Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

 • Film Noir - The Dark Side of Hollywood

 • Addy Designer of Honour

 • "Kendall voor ABOUT YOU"

 • GUESS Luxe collectie tassen imponeren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Ouderen: zonder code hun restaurant niet in

  AMSTELVEEN: De verplichting voor cliënten van zaterdag (25 september) af een QR-code bij zich te dragen, brengt zorgrestaurant Bij Klaasje aan de Oranjebaan in de problemen. Onder de vaste oudere klanten, die op het zorgcomplex van Brentano aan de Klaasje Zevensterlaan wonen, is grote onrust uitgebroken, omdat zij niet goed weten wat er moet gebeuren. De smartphone waarop de QR-code kan worden aangebracht, hebben zij niet en ook vaak geen computer, via welke een papieren versie van de QR-code kan worden aangevraagd.

Zij denken voor hun dagelijkse maaltijd niet verder te komen dan het terras bij het zorgcentrum, hopend dat zij niet voor toiletbezoek naar binnen moeten. “Dan gaat wij wild plassen”, lacht een van de bewoners. Een misverstand, zegt directeur Lies Zuidema van Brentano. “Wij hebben het plan de komende dagen onze vaste gasten daar te helpen door hun vaccinatie bewijzen te controleren en vast te leggen. Dan hoeven zij geen QR code te laten zien.”

Over het bewijs van hun volledige vaccinatie beschikken alle ouderen wel, omdat zij die bij elke prik kregen. Maar het kabinet besloot dat die registratie, afgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid, nu niet meer geldt om tot concerten, theaters en horeca toegang te hebben. Dat bracht Brentano wel in problemen. “Onze vaste klanten zullen echt niet bij elk bezoek gevraagd worden naar de OR-code. Wij kennen onze mensen daar gelukkig goed. Wel is BijKlaasje formeel een restaurant, waar ook incidentele gasten welkom zijn en daar gelden de landelijke regels voor,” zegt Zuidema.

BijKlaasje is een buurtrestaurant, waar behalve de mensen van het zorgcomplex zelf ook mensen uit de wijk komen. Steeds meer van die laatsten, onder meer uit de flats die op het terrein zijn gebouwd, nadat Brentano alle grond had verkocht aan projectontwikkelaars. Zij namen de plaats van voormalige aanleunwoningen in.

Door de fusie van de Stichting Bejaardenzorg Amstelveen (SBA), die alleen ’t Huis aan de Poel had, met het (rijkere) Brentano (die een tehuis aan de Klaasje Zevensterlaan had) werd destijds de naam Brentano voor alle vestigingen geïntroduceerd, waardoor de afkorting SBA behouden kon blijven. Maar de B kwam te staan voor Brentano in plaats van ‘bejaardenzorg’. Later kwam daar het hervormde Nieuw Vredeveld er bij door een fusie.

De gemeente is blijkens uitlatingen van wethouder Herbert Raat van handhaving niet van plan streng in het restaurant BijKlaasje te gaan handhaven. Dat is ook niet de bedoeling van burgemeester Tjapko Poppens, die tot de Veiligheidsregio Amsterdam behoort. “Wij willen geen heksenjacht op de horeca”, zei hij eerder.

Daarnaar verwijst ook Raat. “Niemand begrijpt het meer”, zegt hij over het kabinetsbeleid. Hij zegt ook niet te begrijpen waarom de registratie van vaccinatie voor de senioren niet voldoende is als zij als vaste klant naar BijKlaasje gaan.

“Soms zegeviert een beetje boerenverstand over het beleid”, wil hij wel kwijt. Brentano gaat volgens Zuidema niet strenger handhaven dan de gemeente. Maar de organisatie heeft nu eenmaal ook een restaurant, waar iedereen kan binnen open en de QR-code verplicht is. Voor de vaste klanten, voornamelijk senioren die bij de bedoening bekend zijn, geldt dus een ander bewijs van de vaccinatie.

Inmiddels hebben de 25 veiligheidsregio’s met elkaar afgesproken dat zij de coronapas gaan handhaven. Maar de lokale driehoek concentreert zich op de plekken waar het risico op besmetting hoog is. Dat is niet in BijKlaasje, waar in elk geval de dagelijkse klanten zijn gevaccineerd.

UPDATE:
DE AUTEUR JOHAN TH. BOS HEEFT NA PUBLIKATIE DE OUDEREN PERSOONLIJK VOLKOMEN GERUSTGESTELD: U BENT ALLEN INGEËNT DUS HET IS GEEN PROBLEEM VOOR U OM NAAR BINNEN TE GAAN IN UW RESTAURANT...

FEIT BLIJFT ECHTER WEL DAT ONDANKS VERZET VAN DE HORECA BEZOEKERS ZONDER CODE OF ZORGPAS ALLEEN BUITEN HET RESTAURANT OP HET TERRAS MOGEN KOMEN EN NIET BINNEN MOGEN VERBLIJVEN...