• De INFINITY collectie van BIGLI

 • "Kendall voor ABOUT YOU"

 • Addy Designer of Honour

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • Sheila de Vries: Mexicaanse coutureshow

 • 'The Art of Perception'

 • MEESTERLIJK met Nederlands Paviljoen viert 6de Editie

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Het Buitenland over Nederlandse boerenprotest

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 23 JUNI 2022 - STROE, NEDERLAND - Nederland is op zoek naar zijn ziel na een van zijn grootste boerenprotesten in de recente geschiedenis. Tienduizenden boeren verzamelden zich in een dorp in de buurt van het centrum van Nederland om te demonstreren tegen een regeringsplan om de stikstofvervuiling in te dammen, die volgens hen de wereldberoemde landbouwsector van het land de das om zal doen.

Vanuit alle hoeken van het land kwamen de boeren per tractor naar het dorp Stroe, zo'n 70 kilometer ten oosten van Amsterdam, de hoofdstad. De boeren zijn woedend over het plan van de regering om schadelijke stikstofverbindingen tot 2030 met 70 procent terug te dringen. Dat zou kunnen leiden tot een vermindering van de veestapel met 30 procent. En de boeren zeggen dat ze de schuld krijgen van de vervuiling terwijl de overheid kolencentrales weer openzet. De regering beweert dat die centrales nodig zijn om energietekorten als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne op te vangen.

Maar ondernemer en rechtse wetgever Wybren Ridley van Haga steunt de boeren en zegt: "Vandaag keren wij Den Haag, [waar de regering vergadert] de rug toe. Met hun verzonnen stikstofprobleem willen al die linkse vegetariërs de boeren hun land afpakken. Mensen die nog nooit een schop in hun handen hebben gehad of op een tractor hebben gereden," zei hij. "Ze proberen mooi te praten [in de regeringspartijen] D'66 en VVD, maar uiteindelijk hebben we honger."

Zijn woorden klinken door bij Jan en Natascha Hoving die hun kippen verzorgen op een boerderij in Zeewolde. "Ik vind het geweldig dat boeren opkomen voor hun belangen. We mogen trots zijn. Nederlandse boeren staan erom bekend dat ze de beste landbouwtechnieken hebben en wereldwijd voedsel exporteren", aldus Natascha Hoving.

Haar man, boer Jan Hoving, is het daarmee eens. "Je moet weten waar je voedsel vandaan komt. Als dat niet meer mogelijk is, is alles verloren."

Maar mycoloog Rob Chrispijn zegt dat hij bewijzen heeft van veranderende landschappen waar paddenstoelen en cruciale planten zijn afgestorven als gevolg van de intensieve landbouw. "We doen net alsof de boer de mensen in Nederland voedt. Maar hij produceert veel meer voor de wereldmarkt."

Nederland mag dan een klein land zijn, maar het is een van de grootste landbouwexporteurs ter wereld. Maar volgens critici heeft de intensieve veehouderij van koeien, varkens en andere dieren ervoor gezorgd dat Nederland Europa's grootste uitstoter van schadelijke stoffen is geworden.

Boeren vrezen dat ze uiteindelijk gedwongen zullen worden ander werk te zoeken of te emigreren, waardoor er een einde komt aan bedrijven die generaties lang zijn doorgegeven.

Ze hebben de steun van de anti-islam populistische politicus Geert Wilders. Hij vindt dat de regering landbouwgrond wil gebruiken voor migrantencentra en woningen. "Mijn boodschap aan de boeren is dat veel Nederlanders hen steunen, ook mijn partij en anderen. Deze vreselijke plannen met betrekking tot stikstof moeten worden afgeblazen", zei hij terwijl hij de demonstranten kort bezocht te midden van strenge beveiliging.

"Ik bezocht de boer die het protest op zijn land toestond. De bejaarde vader van de boer vertelde me: 'Mijn vader had de boerderij vanaf de jaren veertig, ik vanaf de jaren zestig, en mijn zoon vanaf de jaren tachtig. Maar mijn kleinzoon zal de boerderij misschien niet kunnen overnemen vanwege het stikstofplan.' Dat is onacceptabel", aldus Wilders.

De regering zegt dat haar plan om de stikstofvervuiling terug te dringen in overeenstemming is met uitspraken van het Europese Hof van Justitie en de Raad van State van het land.

Zij beweren dat het Nederlandse beleid heeft gefaald in de aanpak van wat zij zien als een al lang bestaand probleem. De vraag is of de regering zal terugkrabbelen als meer tractoren uit protest de weg op gaan.