• Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Chopard presenteert Red Carpet Collectie 2023

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • Couturier Zyanya Keizer BINHE en haar Team

 • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 10 :
Koffers net uitgepakt - snelle boodschap - vlieg terug, verdrietige reden, pubgesprek, irritante Nederlandse betaalregeltjes, steeds die afvalbakterreur, kunstmuseum en genderdiscussie in preutse generatie, - wat is liefde - minderhedenbluf tegenover wegdromende meerderheid, gebrek aan romantiek, commoties in relaties door robottisme naast nieuwe ontwikkelingen.

PodCast 11 :
Mogen meedoen aan 5-delige VPRO-documentairereeks Trappers, hoofdfiguur Stanley directeur bikersbedrijf, een sociaal ingesteld koeriersbedrijf, emotionele karakteristiek van gehandicapten met veel doorzettingsvermogen, koeriers van een diverse nieuwe jonge generatie zijn alert op actualiteit en verschil in financiële beloning in de maatschappij. Reacties en meningen - het slavernijverleden - staatkundige excuses - emoties die doorwerken - herstelbetalingen, vegapraat.

17 doden bij protesten in Iran tegen dood vrouw

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 23 september 2022 - TEHERAN - Er zijn al 17 mensen gedood door Iraanse veiligheidstroepen tijdens protesten nadat een jonge vrouw stierf terwijl ze werd vastgehouden door de zedenpolitie wegens het schenden van Irans strikte islamitische kledingvoorschriften, meldden rechtenactivisten woensdag.Mahsa Amini, 22 jaar, was opgepakt in de hoofdstad Teheran omdat ze een losse hoofddoek, of hijab, zou hebben gedragen. Dit leidde tot gedurfde uitingen van verzet, ondanks slaag en mogelijke arrestatie.

Hengaw Organization for Human Rights, een in Noorwegen gevestigde groep die schendingen van de mensenrechten in Iran volgt, zei dat ten minste zeventien mensen tijdens protesten na haar dood zijn doodgeschoten.De meeste moorden zijn gepleegd tijdens demonstraties in de Koerdische regio van Iran in de afgelopen dagen. Aminj kwam oorspronkelijk uit Saqqez in de provincie Koerdistan. Ongeveer 75 anderen raakten gewond bij gewelddadige protesten in andere steden in het weekend, zeiden mensenrechtenactivisten.Verschillende vrouwen hebben zelfs hun verplichte hoofddoek afgerukt en hebben die demonstratief in de lucht rondgedraaid. Op online video's was te zien hoe twee vrouwen hun hijabs in een vreugdevuur gooiden. Een andere vrouw knipte haar haar af uit protest.

Demonstranten, vooral jongeren, bekritiseerden wat zij zagen als een hardhandige aanpak van afwijkende meningen door de Islamitische Republiek. Zij wezen ook op de steeds gewelddadiger behandeling door de zedenpolitie van jonge vrouwen als Amini, die vrijdag in een ziekenhuis in het noorden van Teheran overleed. Ze was dinsdag gearresteerd en naar verluidt kort daarna naar een ziekenhuis gebracht. Amini kreeg meerdere klappen op haar hoofd voordat ze stierf, volgens haar familie en onderzoekers. Ze werd gearresteerd in de auto van haar broer tijdens een bezoek aan familieleden in de hoofdstad, aldus verschillende bronnen.

Amini's familie zegt dat agenten haar na haar arrestatie in het politiebusje sloegen, waarbij ze zich baseert op ooggetuigen die deze beschuldiging ondersteunen. Haar vader zei dat ze tijdens haar aanhouding is "doodgeslagen". De politie verwierp de beschuldigingen en zei dat Amini vrijdag overleed nadat ze naar een ziekenhuis was gebracht omdat ze een hartaanval had gehad. Die verklaring verminderde de spanningen geenszins. Bij sommige demonstraties botsten demonstranten met de politie, en dikke wolken traangas werden voor de zoveelste dag in Teheran gezien.

Volgens getuigen werden demonstranten ook achtervolgd en met knuppels geslagen door de op motoren rijdende Basij. De Basij-vrijwilligers van Irans paramilitaire Revolutionaire Garde hebben eerdere protesten, onder meer over waterrechten en de problematische economie van het land, met geweld onderdrukt.

Desondanks scanderen sommige demonstranten nog steeds "dood aan de dictator", gericht tegen opperste leider Ayatollah Ali Khamenei en de Iraanse theocratie. Ze kwamen bijeen ondanks de dreiging van arrestatie, gevangenisstraf en zelfs de mogelijkheid van een doodvonnis.Naar aanleiding van de voortdurende protesten heeft de waarnemend VN-commissaris voor de mensenrechten, Nada Al-Nashif, een onpartijdig onderzoek naar de dood van Amini geëist.

Ook het Witte Huis heeft het incident veroordeeld en Iran opgeroepen een einde te maken aan wat het noemt "het geweld tegen vrouwen die opkomen voor hun fundamentele vrijheid". Hoge functionarissen hebben al een volledig onderzoek beloofd, waaronder president Ebrahim Raisi, die de familie van Amini zondag belde om te verzekeren dat haar dood zou worden onderzocht. "Uw dochter is als mijn eigen dochter, en het voelt alsof dit incident een van mijn dierbaren is overkomen", zei hij volgens ingewijden.

Justitie heeft al een onderzoek ingesteld en ook een parlementaire commissie onderzoekt het incident, melden bronnen.Het dragen van een hijab is voor vrouwen in Iran verplicht sinds de Islamitische Revolutie van 1979, en de harde moraalpolitie heeft de leiding om die en andere beperkingen af te dwingen. Tientallen vrouwen verwijderden in 2017 uit protest hun hoofddoek.Iraniërs gingen de afgelopen jaren ook de straat op als reactie op een economische crisis die werd verergerd door westerse sancties in verband met het nucleaire programma van Iran.

Sommigen vrezen dan ook dat het onderzoek naar de recente dood van een vrouw niets zal opleveren. Een video geplaatst door een gebruiker van de sociale netwerksite Twitter, Faezeh Afshan, laat zien hoe ze haar lange lokken afknipt met een schaar. "Zie je dit?! Een 22-jarig meisje is vermoord door de 'Hijab Politie' omdat ze haar hijab niet goed droeg! Ze was niet de eerste, en zal niet de laatste zijn!" waarschuwde ze.

UPDATE:
In de VS heeft de Iraanse president Ebrahim Raisi OOK een interview afgezegd met de CNN-journaliste Christiane Amanpour omdat zij had geweigerd een hoofddoek te dragen. "In Iran zelf wil ik best aan zo'n verzoek voldoen, maar in Amerika niet", legde ze uit. Ze vertelde ook dat ze alle Iraanse presidenten heeft geïnterviewd sinds 1995, maar haar nooit werd gevraagd om een hoofddoek te dragen.

Naar de exacte reden van de afzegging is het gissen. "Ik denk dat hij op dit moment niet gezien wilde worden naast een vrouw die geen hoofddoek draagt", speculeerde Amanpour. De journaliste is van Brits-Iraanse afkomst.