Kunstenares Ans Markus exposeert in Museum Jan van der Togt

  AMSTELVEEN - De kunstenares Ans Markus toont van 3 oktober 2017 tot en met volgend jaar 7 januari een overzicht van haar werk in Museum Jan van der Togt. Daarin toont zij haar groei en ontwikkeling op een aangrijpende manier.

Zo onderzoekt Ans Markus zij onder meer de schaduwkanten van het leven in haar recente schilderijenseries “verborgen verdriet” en “de pijn van oud”. Met een reeks door haar geschilderde jeugdportretten van Frida Kahlo en Modigliani toont zij hoe zeer zij hun bewondert. Ook zijn er tal van schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen en sculpturen van brons en porselein die Markus eveneens sinds enige jaren maakt. De veelzijdige kunstenares trok eerder met een expositie in Museum de Fundatie in Zwolle maar liefst bijna 90.000 bezoekers!

Heel bijzonder is haar serie portretten van verborgen verdriet van mannen. De kunstenares zoomt in op mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

De kunst van Ans Markus toont een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld. En een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus.
In een realistische stijl schilderde zij veel internationaal bekende kunstenaars waaronder beroemde couturiers.

Ook haar magisch-realistische portretten van van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen e.a. ontbreken niet in dit indrukwekkende totaal-overzicht.

Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein. Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt een tweede druk van het boek ‘Ans Markus – Als ik jou was…’. De eerste druk verscheen in 2016 bij haar expositie in Museum de Fundatie. Het boek zal in de museumwinkel te koop zijn.

Museum Jan van der Togt / Dorpsstraat 50 / 1182 JE Amstelveen

... VERDRIETIGE MAN VERBERGT ZIJN GELAAT...

DIT SCHILDERIJ MAAKT DEEL UIT VAN DE SERIE PORTETTEN 'VERBORGEN VERDRIET' VAN ANS MARKUS