Jort Kelder in Buitenhof

  Het nieuwe seizoen van Buitenhof, het wekelijkse discussieprogramma van de VPRO, AVROTROS en BNNVARA, wordt vanaf zondag 26 augustus gepresenteerd door Jort Kelder. De AVROTROS-presentator vervangt een seizoen lang Pieter Jan Hagens, die met zijn zeilboot een reis naar Suriname gaat maken.

De 53-jarige journalist zegt zich “gevleid, maar vooral uitgedaagd te voelen om een jaartje deel uit te mogen maken van dit instituut op de zondagmiddag”. Eind vorige maand werd bekend dat Marcia Luyten na dit seizoen ook stopt met de presentatie van het tv-programma. Ze gaat een biografie schrijven over koningin Máxima. Naast Luyten en Haagens presenteert Paul Witteman ook bij Buitenhof.

De reacties op deze keuze van de journalist/presentator vol verrassingen zijn op zichzelf heel verrassend. Nu eens is hij heulend met links en dan weer de verschrikking van rechts. Toch zijn er ook de nodige welgemeende felicitaties met deze nieuwe uitdaging voor de nieuwe man in Buitenhof waarvan je bij voorbaat weet dat hij de boel flink op stelten zal zetten.

Veel mensen verzoeken hem al op facebook alsjeblieft 'zijn eigen mening voor zich te houden.' Dat zal moeilijk gaan. Zo heeft hij onlangs verkondigd als reactie op #metoo dat hem regelmatig door vrouwen wordt gesmeekt om hun te verkrachten. En daarbij stond hij niet eens als conferencier op de bühne!

Maar hij heeft in ieder geval zin voor avontuur en wat voor De Couturekrant een streepje voor geeft: hij houdt ervan mooie of aparte kleren aan te trekken. Hij is op dat gebied voor ons een lichtpuntje in de doorgaans erg conservatieve mannenmode.