• Belgisch juwelenmerk introduceert green lemon

 • Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Yolande Steenhuis : Een boeiende tijd en een heerlijke zomer...

b_250_200_16777215_00_images_yolandesteenhuizen19.jpg  Zij stond jarenlang pal voor iedereen en regelde van alles bij een groot dagblad waar ik haar ontmoette en graag beter wilde leerde kennen. Yolande Steenhuis wist zich opvallend effectief te handhaven in een complexe periode waarin veel mannen tamelijk nerveus en kritisch reageerden op 'de werkende vrouw. '

Dat kon ook toen al heel anders zijn en dat gold wel voor onze wel vooruitstrevende partners en onze zelf gekozen vrienden. Maar het was een gedeelde ervaring in het dagelijks leven dat wij wel degelijk wisten dat wij regelmatig in ons werk de nodige onuitgesproken vooroordelen tegenkwamen. In onze artikelen gesprekken over 'hoe mensen de lange hete zomer ervaren' reageert Yolande Steenhuis heel onbekommerd. Ze is net terug uit Amerika en vindt het hier aangenaam in de lange warme zomer.

Yolande en haar partner Herman Steenhuis zijn gek op reizen. Ze hebben veel belangstelling voor volken en landen en reizen regelmatig de hele wereld door. Dat zorgt voor veel afwisseling in hun leven. Yolande woont als zij weer thuis is in het bosrijke Gooi waar zij regelmatig hard loopt.
"Nee... Ik kijk niet graag en niet lang achterom. Ik heb altijd full time hard gewerkt," zegt ze. "Nu is de periode aangebroken om waar het mogelijk is van deze tijd te genieten."

Full time... Dat zeg je er wel enigszins nadrukkelijk erbij...

"Je weet dat het voor hard werkende vrouwen toen ook al lang niet altijd makkelijk was... Je had ze moeten horen toen ik volgens bepaalde figuren mijn kind in de crêche 'wegstopte' wat zo ongeveer als een doodzonde werd beschouwd. Dat kunnen de meeste mensen van nu zich nauwelijks meer voorstellen."

Nee. Zeker niet. Het was heel stoer dat je toch doorzette. Waarom reageerden mensen toen toch zo negatief...

"Dat is een vraag waar ik niet eens antwoord op zou willen geven. Het kwam er op neer dat voornamelijk mannen hoorden te werken. De hele dag door. ZIJ zat dan thuis met de spruiten precies zoals dat hoorde. En bepaalde vrouwelijke partners met zogenaamde 'rugklachten' werden dan vrolijk afgekeurd en kregen daarvoor vlotweg de nodige financiële ondersteuning. Terwijl ik de hele dag werkte mocht ik vernemen hoe deze Wel Goede Moeders met hun treurige wel en wee nu op ballet zaten en tennislessen volgden."

Heel uitgekookt. Wat een idiote beslissingen werden er toen genomen. En wij werden 'éng' genoemd. Soms herinner ik me die onzichtbare tegenwerking nog wel. Daarmee in vergelijking is alles stukken beter geworden. En heb je nu toch wel een heel fijne tijd...

"Ik tel dagelijks mijn zegeningen maar ik heb ook totaal geen spijt van mijn harde werk vroeger. Daar heb ik heel veel door geleerd hoor. Iedereen moet altijd blijven leren... Dat gaat het hele leven door. Bovendien zegt men altijd: Van werken word je niet oud..."

Relatief waar. Dat zou je van jou tenminste kunnen aannemen... Behalve als je echt totaal geen plezier in je werk hebt. Afgezien daarvan zijn er tegenwoordig toch veel ouderen en ook jongeren die het ook mentaal heel moeilijk hebben met deze lange hete zomer. Zij gaan door een eenzaam traject en dat is niet makkelijk...

"Iedereen is wel eens eenzaam,"zegt Yolande nadenkend. "Maar je moet proberen met een open vizier in het leven te staan. En als je wat ouder bent of meer ervaren niet alles beter te willen weten... Ben jij nooit eens eenzaam?"

Absoluut. Maar ik heb er nu eenmaal geen tijd voor...
"Mensen moeten ook zelf meer op zoek gaan naar leuke dingen al zien anderen daar soms misschien totaal niets in. Doe waar je zin in hebt. Als je open-minded bent ben je daardoor ook heel benaderbaar voor anderen en komen er vanzelf contacten en leuke gesprekken tot stand."

Voor sommige mensen is dat moeilijk. Zij uiten zich niet zo makkelijk of zijn bang dat anderen op ze neerkijken...
"Dat komt voor maar verwaande mensen zijn juist zelf heel onzeker. Dat moet je doorzien. Daarom doen zij uit de hoogte. Sommige mensen doen ook een beetje overdreven interessant. Je komt van alles tegen als je ervoor open staat. Dat kan je ook heel okay verrassen. Bovendien is deze zomer toch alleen al een zomer om ongelooflijk van te genieten. Warm maar niet benauwd. Met een verfrissend koel briesje. Helaas... Laat maar zitten. Voor sommige mensen is het ook never-nóóit goed."