Omrôp Fryslân moet medewerkster 95.000 euro betalen

  Gelijk hebben en bovendien krijgen is ook niet alles. Omrôp Fryslân moet 95.000 euro bruto vergoeding betalen aan een medewerkster die ontslagen is na kritiek op de leiding. Dat is de uitspraak van de kantonrechter na een kort geding, meldt de Leeuwarder Courant. De vrouw, die al 36 jaar werkzaam is voor Omrôp Fryslân, was gefrustreerd over de gang van zaken binnen het mediabedrijf. ze voelde zich gekrenkt door haar hoofdredacteur.

Ze had het afgelopen jaar productieuren van een collega overgenomen, die daar wegens privéomstandigheden niet toe in staat was. Toen ze op gesprek moest bij de hoofdredacteur, hoopte ze complimenten te krijgen, maar ze kreeg juist kritiek dat ze niet flexibel zou zijn. Ze uitte haar teleurstelling bij de ondernemingsraad en kreeg het advies met Koster in gesprek te gaan.

Ook vond ze dat de leiding slecht omging met andere collega’s. Toen ze in een emotioneel gesprek haar beklag deed bij directeur Jan Koster, gebruikte ze het woord ‘deportatie’ om de ongewenste voorgenomen detachering van een collega naar RTV Drenthe te omschrijven. Koster ervoer dit als een verwijzing naar de nazi-tijd en nam het woordgebruik hoog op. Hij eiste een excuusbrief, maar vond het resultaat niet oprecht.

De rechter vroeg zich af of Koster het als directeur niet prettig moest vinden dat een medewerker zich met kritiek meldde, omdat hij dan kon horen wat er in de organisatie speelde. Maar volgens Koster was dat ook al via andere kanalen doorgekomen. Een deel van het personeel is absoluut ontevreden over de ontwikkelingen bij Omrôp Fryslân, zei hij. Halverwege vorig jaar is er met het hele personeel over gesproken. Dit in aanwezigheid van twee burgemeesters uit de provincie. Maar sindsdien zijn de verhoudingen juist nog meer verhard.

De rechter vond het gebruik van de term ‘deportatie’ echter geen grond voor ontslag. Hij stelde dat Koster opnieuw in gesprek had moeten gaan met zijn medewerkster. Uiteindelijk betaalt de Omrôp 95.000 euro bruto om het dienstverband toch te beëindigen.

Je kunt betrokken en hulpvaardig zijn en dan merken dat het niet wordt gewaardeerd. Formeel gelijk krijgen na hoog opgelopen emoties door moeilijke beslissingen in een organisatie waar iedereen vindt zelf maximaal te presteren levert dan tenslotte na een rechtszaak een som geld op.

Maar die baan en het bedrijf waar je zoveel jaar energie aan gaf kun je verder vergeten. Het komt tegenwoordig nogal eens voor en toont dat ook langdurige banen geen enkele garantie geven op zekerheid. Soms blijkt dan toch dat een uitstap naar een andere banenrichting tot nieuwe voldoening kan leiden.

FOTO: HENK ROS