60% totaal afgekickt van de drank na behandeling SolutionS

altBARNEVELD - Hoewel men vaak denkt dat alcohol als verslaving niet kan worden genezen blijkt uit onderzoek van het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving dat de kansen op een geslaagde behandeling hoger zijn dan gedacht. Gedurende de periode 2010-2013 werden 259 alcoholverslaafden gevolgd die een klinische behandeling van 28 dagen en nazorgtraject van een jaar ondergingen bij de private verslavingskliniek SolutionS Center. In totaal hebben 118 cliënten alle vragenlijsten (in totaal vier) gedurende een totale looptijd van 13 maanden geretourneerd. Ruim 60% van deze groep had na dit jaar nog steeds geen druppel gedronken. Bij het meten van het actuele alcoholgebruik een jaar na de behandeling, bleek zelfs 81% de voorgaande maand geen alcohol gebruikt te hebben.

De behandeling van deze cliënten is gebaseerd op het 12 Stappen Model en omvat een opname van 28 dagen in de kliniek in Voorthuizen, gevolgd door een intensief nazorgtraject.

Gert-Jan Meerkerk van het IVO zegt over de resultaten: "Zo'n driejarige onderzoek is uniek in de verslavingszorg. Dit type evaluaties van het effect van deze behandeling van alcoholverslaving zijn niet eerder uitgevoerd in Nederland. Hierdoor zijn de behaalde resultaten lastig te vergelijken met andere klinieken of behandelmethoden. Evengoed waren we verrast door het hoge succescijfer."