• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Meer dan de helft Nederlandse journalisten bedreigd

  61 procent van de Nederlandse journalisten heeft te maken met bedreigingen. Bijna de helft van hen wordt minstens eens per jaar geïntimideerd en 7 procent zelfs eens per week. Het gros van hen ervaart fysieke bedreigingen (81 procent). Maar een flink deel van hen ervaart ook intimidatie met mogelijke juridische stappen (43 procent) en aanvallen op social media (23 procent).

Dat zijn een aantal van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek ‘Bedreigingen van Nederlandse journalisten’. De pogingen tot intimidatie hebben volgens de ondervraagde journalisten wel degelijk gevolgen. Voor 32 procent van de journalisten die met fysieke bedreiging te maken hebben gehad zijn de incidenten reden om een bepaalde locatie of wijk te vermijden. Ook zijn bepaalde journalisten niet meer actief op sociale media vanwege dreigementen die daar dan binnenstromen.

Bijna vier op de vijf ondervraagden (79 procent) vindt dat intimidatie van journalisten een bedreiging voor de persvrijheid vormt. Bijna drie op de vier denkt dat journalisten ook wat terughoudender geworden zijn in hun berichtgeving na het ontvangen van dreigementen. 16 procent van de ondervraagden geeft toe weleens berichtgeving aangepast te hebben na bedreiging, terwijl 23 procent zegt weleens angstig te zijn om nieuws naar buiten te brengen.

"Journalisten die te maken hebben met bedreigingen verdienen dezelfde bescherming als ambulancepersoneel en politiemensen," zegt voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer na een onderzoek dat hij samen met criminoloog Marjolein Odekerken daarover deed.

"Journalisten moeten worden beschouwd als mensen met een publieke taak en daarom moeten justitie en politie hun extra aandacht geven. Ze hebben geen beschermd beroep en gelden niet als ambtsdrager of hulpverlener, waardoor ze in de wet niet extra worden beschermd zoals bijvoorbeeld artsen en brandweerlieden."

Maar volgens Brenninkmeijer en Odekerken moeten journalisten wel degelijk op dezelfde manier worden behandeld.

Minister Blok heeft aangekondigd dat voor bedreiging van hulpverleners en brandweerlieden een dubbele strafeis zal gelden. Hij neemt de conclusie van het onderzoek over bedreiging van journalisten heel serieus en zal het rapport hierover samen met het OM bestuderen.

Het zal wel heel moeilijk zijn om de wettelijk verantwoorde bescherming ook naar journalisten in aktie uit te breiden.Maar je mag toch op zijn minst verwachten dat de publieke voorlichting in een democratie de gelegenheid wordt geboden gevaarloos en open te worden bedreven.