• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Afvallen en zo door ... kunstmatige intelligentie

  Er is een Japanse professor die al 15 jaar met zijn kennis over algoritmes (kunstmatige intelligentie) slimme dingen uitzoekt over onze eetgewoontes. Zijn naam is Yoshiki Ishikawa en hij bestaat echt. Tenslotte moet je het je in onze tijd altijd blijven afvragen als je er ook maar iets aan twijfelt of een echt iemand iets voor je uitvindt of misschien een misleidende chatbot je antwoord geeft op je vragen.

De professor meent het heel goed. Hij wil mensen meer controle geven over hun gewicht door beter te eten. Niet via zware diëten maar door slimme recepten van dingen die mensen toch zelf al lekker vonden. Het computerprogramma bepaalt namelijk op één of andere manier wat u en ik en anderen graag eten. Heel knap maar ook een beetje eng.

Is dat bemoeien met jouw keukengedrag eigenlijk niet een vorm van schending van je privacy? Gebeurt dat namelijk door camera's op jouw eetgedrag? (Nouja, we laten dat element van dat 'zomaar in de keuken kijken' verder even zitten).

Wat doet de professor vervolgens? Hij heeft via zijn computer alle voedselcomponenten in de wereld gelocaliseerd. (Een kostbaar en heel groot project maar hij zal wel door veel studenten en fondsen vanuit marktpartijen daarbij ondersteund zijn). Vervolgens heeft hij met behulp van smaak-geleerden en een topkok het hele voedsel-universum qua categorie in kaart gebracht met betrekking tot welk gerecht kan je met dit-of-dat op het gebied van receptuur jouw maaltijd overheerlijk combineren. Dit is meer dan alle kookgenieën ooit kunnen bereikten.

Het zal wel heel gezond zijn maar is het leuk?

Via allerlei wiskundige formules adviseert de keukenrobot je wat je allemaal voor gezonds kan eten. Zulke programma's werken heel informatief en exact. Digitale journalistiek is bepaald niet voor de poes. Er bestaat bijvoorbeeld al een robot-journalist (Quilll) die op grond van data in een paar seconden een financieel artikel kan schrijven waar anders een behoorlijk groot team van mensen weken aan bezig is.

Facebook-topman Mark Zuckerberg wil zelfs dat een gesprek met een Messenger-chatbot hetzelfde verloopt als een gesprek met een vriend. Dat is nog niet helemaal zover maar we zijn er tamelijk dicht bij.

Sommige eenzame ouderen hebben al een lief klein robotje op de bank thuis zitten. Straks is de huishoudrobot overal aanwezig. Hoe zal het later ook kunnen zijn als in ons leven alles via kunstmatige intelligentie wordt bepaald? Je maaltijden, de zoektocht naar een partner, het digitaal ordenen van je financiën en je hele sociale leven.

Het is een keuze van jezelf in hoeverre je dat toe wilt laten. Maar sommige mensen kunnen zich door deze makkelijke regelingen totaal laten overrompelen omdat ze niet in staat zijn voldoende tegenwicht ertegen op te brengen. Ze zijn moe of uitgeput of laten zich door gemakzucht helemaal - zogenaamd therapeutisch hulpvaardig- inzwachtelen door alles wat digitaal voor je gedaan kan worden. Lekker niet meer nadenken.

Besef wel dat je daar niet te lang mee door moet willen gaan want die zogenaamde troostende hulpverlenende digitale instanties kunnen opeens in zware ketenen veranderen.

Alleen de persoonlijke creativiteit van mensen zelf op elk niveau en het altijd alert individueel wakker blijven kunnen er voor zorgen dat we niet gevangenen worden van een totaal bedachte realiteit. Dat wakker moeten willen blijven geldt op elk terrein. Weten waar we grenzen moeten trekken. Het geldt ook voor onze betrokkenheid bij het reilen en zeilen van onze maatschappij.

Dit werd vandaag uitstekend becommentarieerd door politiek commentator Nausica Marbe in de Telegraaf. Zij noemt de vreugde over het verlagen van het verkeerde populisme naïef. Zij geeft aan dat Nederland zo warmhartig de grenzen heeft geopend ook voor anders-gelovenden die hier nu wonen dat er zelfs in een moskee in de hoofdstedelijke Transvaalstraat een stemlokaal werd gevestigd.

En daar valt veel uit op te maken over ons vertrouwen in de vele goede mensen die daar hun geloof belijden. Maar ergens is er ook een andere kant vol religieuze on-vrijheid die wij niet kunnen laten infiltreren in onze manier van denken en leven. Dus waarschuwt zij ervoor dat een land dat laks is met verdedigen van zijn eigen seculiere overheid en de vrijheid van het individu weerloos is tegen verkapte agressie.

Al die boosheid en agressie komen ook digitaal binnen en je kunt niet persoonlijk alleen of met een kleine groep de wereld veranderen. Maar als iedereen er bij blijft als de kaarten worden geschud valt het uiteindelijke resultaat toch wel veel beter uit.

FOTO: ...ECHTE VIOOLTJES BLOEIEN SCHITTEREND ONDANKS DE KOU EN KONDIGEN ZOMAAR DE LENTE AAN...