Lab-44 intrigerende nieuwe hangout rond Amsterdam
AMSTERDAM - Gisteravond is eet- en drinkspot Lab-44 op het Hembrugterrein in Zaandam officieel geopend. Lab-44 bevindt zich in een oud gebouw en was in het begin van de 20e eeuw een gifgaslaboratorium. Het was decennialang verboden gebied. Het Hembrugterrein vormt het hart van de voormalige verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam en was altijd militaire grond.
Nu is Lab-44 een nieuwe hangout en drink- en eetspot voor buurtbewoners. Daar vallen ook Amsterdammers onder. Aan de overzijde van het aangrenzende water zie je Amsterdam liggen. Initiatiefnemer is Paul Riteco, die ook eigenaar is van brouwerij Hoop in Zaandijk en restaurant Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam. Lab-44 bestaat uit een restaurant met industriële look, een terras met uitzicht over de Zaan en het Noordzeekanaal.
Een tweede vestiging mét mini bierbrouwerij van brouwerij Hoop, een productieruimte van Zaanse Sambal, Het Paplab en bijzondere vergaderplekken horen er eveneens bij. Het monumentale gebouw van Lab-44 verkeerde de laatste jaren in slechte staat. Stadsherstel Amsterdam nam de restauratie voor zijn rekening, mede met behulp van een provinciale subsidie. Het Hembrugterrein is met ruim 42 hectare namelijk een groot en veelomvattend binnenstedelijk ontwikkelgebied.
Het terrein bevat tientallen monumentale panden en een groot bos. Die mix geeft het een zeer eigen, rauw en bijna mysterieus karakter. Vanaf 2018 wordt dit hele gebied door een nieuwe eigenaar ontwikkeld, inclusief 1000 woningen.
Vanaf de snelweg – ringweg Amsterdam – is Lab-44 gemakkelijk te bereiken. Gratis parkeren. Vanaf eind mei gaat het pontje varen vanaf CS dat je binnen 20 minuten vlak voor de deur van het etablissement afzet. Vanaf Sloterdijk kun je nu al in 5 minuten dag en nacht worden overgezet met de Hembrugpont. Klinkt dat niet leuk? Net als de 'ontdekking' van het nieuwe PAPLAB.
Wat héét: ... wat gebeurt daar? Wordt omschreven als een foodconcept in Lab-44 waar pap een nieuwe betekenis en smaak krijgt. Kan de hedendaagse culinair deskundig smullende super-fijnproever zich dit intrigerende foody-geheim laten ontgaan?