Absurde klacht over film Pietje Bell

  - h e e l  e r g  e r g  h o o r -  Naar aanleiding van klachten over geweld is het leeftijdsadvies voor de twintig jaar oude Nederlandse familiefilm Pietje Bell aangepast naar 12 jaar en ouder. De NPO gaat onderzoeken of de film nog wel uitgezonden kan worden op oudjaarsochtend, nu hij niet meer geschikt wordt geacht voor jonge kinderen.

"Gelukkig," verzucht onze redacteur Maup want hij vond Pietje Bell altijd al "zo'n keiharde gewelddadige film." Producent Dave Schram overweegt juridische stappen tegen Kijkwijzer, de organisatie die de leeftijdsgrenzen vaststelt. De makers, cast en crew lijden financiële schade onder het besluit, zegt de filmmaker.

Directeur Tiffany van Stormbroek van Nicam, de organisatie waar Kijkwijzer onder valt, zegt tegen het ANP dat er meerdere klachten zijn binnengekomen over Pietje Bell. Kijkwijzer meldde eerder nog dat het om één klacht ging. De klagers zeggen volgens Van Stormbroek dat jonge kinderen nachtmerries kregen door scènes in de film waarin geweld tegen kinderen te zien is.

Schram denkt dat een van de klachten kan gaan over een scène waarin Pietje Bell een tik krijgt van zijn vader. Het jongetje zegt vervolgens dat zijn vader hem eerder nooit had geslagen. "Maar het gaat niet om een harde klap, het is eerder opvoedkundig. Het lijkt me dus sterk dat ze daarom het leeftijdsadvies aanpassen." De Kijkwijzer was zaterdag niet bereikbaar om uit te leggen in welk deel van de film geweld zou voorkomen.

Maup: "Het boek zouden ze ook moeten verbieden. Nog gewelddadiger. Uit de handel halen die agressie." Als zo'n kind nachtmerries heeft kan het ook komen door iets heel anders wat hij niet wil vertellen toch?"

Onze redacteur moet nog meer kwijt op deze vredige Kerstdagen. Dat gaat over "die club die excuses gaat maken." Hij vindt het: "Twee keer leuk. " Het is anders he-le-maal niet iets wat mensen blij maakt hoor ... Twee keer nog wel zoiets beroerds leuk noemen ... Waarom doet hij dat?

"Het is leuk voor een club mensen die altijd gewend is om excuses te krijgen.... En de tweede keer gaat het over de club die er een happening van maakt om ze aan te bieden. Ongemeend,slecht getimed, te patriarchaal, geforceerd en ronduit klungelig door mensen die nooit van hun leven excuses hiervoor hebben hoeven maken. Dan krijg je deze missing link. Een poppenkast dus ... "

Laten we de Kerstsfeer er in houden alsjeblieft en niet alleen twee dagen per jaar maar heel grensoverschrijdend zoveel mogelijk het hele jaar door. Verschil van mening hoort bij een democratie. Iedereen is vrij om er een eigen mening op na te houden maar zo voor de regeltjes gáán is wel heel simplistisch. Een poppenkast vol opgeblazen ballonetjes die ons aan het lachen maakt ... als dat tenminste nog mág!