Columns

Phia Baruch: Mike zet de bloemetjes buiten

  Vandaag begint het voorjaar. Iedereen haast zich naar buiten want de eerste zonnestralen maken onze dagen lichter. Eindelijk kan ik vanmiddag dat leuke grijze jasje aantrekken van die krullerige stof. Buiten is Mike hard aan het werk om twee afvalcontainers op de hoek van de straat van een groen tapijtje te voorzien waar witte en oranje bloemetjes als decoratie in zullen worden gestoken.

Af en toe komen bewonderende bewoners langs lopen. Sommigen haastig en behangen met veel boodschappentassen - want ze hebben vast ook voor het weekend ingekocht - knikken hem in het voorbij gaan bemoedigend toe. Ook menige hondenbezitter complimenteert hem met deze vernieuwingen van het afvalplateau. "Wat wordt het weer mooi," zegt een chauffeur van een kolossaal grote vrachtwagen die even is gestopt want de hoveniersbus van Mike staat in de weg als hij de hoek om wil slaan. Mike stapt bereidwillig in zijn witte bus van Huisman Hoveniers en verplaatst hem. Nu start de reusachtig grote vrachtwagen weer en draait de hoek om. Even ben ik bang dat het monster mij zal aanrijden maar de chauffeur manoevreert zijn kolos moeiteloos de hoek om.

Lees meer

Amstelveen staat graag op lijstjes

  De bekende jourmalist Johan Th. Bos beoordeelt hier het Amstelveense reglement van ‘radicale transparantie’... Zijn commentaar gaat over de nieuwe regels voor de manier van vergaderen van volksvertegenwoordigers. 'In een vlaag van verstandsverbijstering door de Amstelveense gemeenteraad vastgesteld,'aldus Bos.

... Niet dat aan de openbaarheid van bijvoorbeeld het presidium ooit ruchtbaarheid werd gegeven. Toen ik ontdekte dat het openbaar was, kwam er onmiddellijk een voorstel van de griffie het reglement te veranderen. Presidium en agendacommissie worden weer geheim. Dat werd besproken in een openbare vergadering, waar ik niet bij mocht zijn.
Geheime openbaarheid dus, want op dit moment geldt nog de oude verordening, al is men gewend zich daar niet aan te houden. De griffier oordeelde dat nu eenmaal in een presidium geen politieke zaken worden besproken, zodat burgers en pers daar niets te zoeken hebben. En de politiek lijkt het, op enkele fracties in de oppositie na, daarmee eens. De raadsvergaderingen en raadscommissies zijn wel toegankelijk en daar moet men het maar mee doen.

Lees meer