Columns

Phia Baruch: dromen in donkere dagen

  Voor de Hindutempel op de gracht was rond de ingang een grote boog oranje en gele ballonnen aangebracht die opviel in de donkere avondsfeer voor Kerst. Ik stond buiten stil bij de juist opengaande deur en vroeg een jongeman die op blote voeten liep of er een feest gevierd werd. Er kwam een dame in een modieuze mantel naar mij toe om het mij uit te leggen. Ik vond haar knap en kwam zo onder de indruk van haar mooi gesneden geruite jas dat ik vergat er naar te kijken of zij ook blootsvoets was. Vermoedelijk was zij dat wel want de jongeman zei: "Komt u gerust binnen maar niet verder lopen dan tot hier met uw schoenen aan..."

Ik had een beetje haast om boodschappen te doen want het was laat maar ik kon vanaf die plek nog net een prachtig versierde zaal inkijken waar kinderen aan het spelen waren. "Wij hebben 10 profeten," legde de dame uit. "En vandaag vieren wij de verjaardag van één van onze profeten." De jongeman zei: "En als u in die richting kijkt van die andere zaal kunt nog net Het Boek zien liggen...." Dat klopte. Ik zag Het Boek en ik wist ook wat hij daarmee bedoelde.

Lees meer

Phia Baruch: Kattenleven

  Een prachtige zon bescheen opeens de grachten in het Amsterdamse centrum. Het verleidde me tot een wandeling langs de Antiekmarkt over de Lijnbaansgracht tussen onmiddellijk volle terrasjes en winkels. In deze vertrouwde omgeving had ik zoveel jaar gesport. Daar is die heerlijke kantoorboekhandel van Winter gelukkig nog en daar die eigenaardige winkel.

Hier heb ik altijd vol nieuwgierigheid door de etalage getuurd en niets van die winkel begrepen. Het is een superschone winkel maar toch geen wasserij. Wat dozen en daar staat een koelkast. En daartussen bewegen zich diverse katten die nonchalant naar binnen kijkende voorbijgangers negeren. Na jaren van onvervulde nieuwgierigheid wat voor de meeste mensen nagenoeg onverdraaglijk is, laat staan voor de gemiddelde journalist heb ik vandaag eindelijk mazzel.

Lees meer