Columns

Phia Baruch: De eerste jeugdherinnering

  - c o l u m n - In de boekenkast rondkijkend vond ik een boekje van Nico Scheepmaker, een gedreven journalist en bovendien een hele aardige man, die sinds 1990 al niet meer onder ons is. Hij schreef in zijn tijd voor grote kranten en uitgevers. Zijn boek waarin honderden mensen hem hun allereerste herinnering vertellen heeft vast veel andere mensen geinspireerd om daar zelf ook eens over na te denken.

Hij zegt onder meer dat het probleem bij de eerste herinnering is dat men vaak niet meer weet of men zich een gebeurtenis uit de kinderjaren werkelijk herinnert of dat men zich herinnert wat daarover verteld is. Een verhaal wat al zo vaak werd gehoord van de ouder of andere familie. Mijn ervaring is dat je ook als je geen familie hebt toch dingen van vroeger wéét maar dat zullen velen - vooral zij die wel familie hebben - als beterweters dat betwijfelen maar laten we iedereen zijn gelijk gunnen.

Lees meer

Phia Baruch: Niet blij met 'moederlief '

  - C O L U M N - Iedereen was dolgelukkig met de onverwacht zonnige herfstdagen. Eindelijk was ik ook zo ver en kon ik naar buiten. Intens blij sloot ik de voordeur en zag daar hoe een laatste brutale roos zich nog totaal buiten het seizoen aan de gevel van mijn huis vastklampte. Over een dik gouden tapijtje van neergedwarrelde herfstbladen stapte ik nu richting supermarkt en daarna weer terug.

Tegen de brug op sleepte een lange man voor mij vermoeid zijn fiets naar boven. Hij was heel moe. Zijn fiets met twee fietstassen aan de hand duwde hij via het trottoir omhoog. Zou ik zijn fiets van achteraf een klein duwtje kunnen geven... dacht ik. Maar misschien zou hij dan beledigd kunnen zijn... Gek genoeg leek de man voor mij uit lopend te voelen wat ik dacht.

Lees meer

Geheim rapport over misstand

  - C O L U M N -  AMSTELVEEN - Dat de gemeente alles wat burgers raakt het liefst onder de pet wil houden, bleek weer uit de geheimhouding van een door Deloitte opgesteld rapport over door klokkenluider(s) gemelde misstanden.

De gemeenteraad kreeg er een nietszeggende brief van B&W over, waarin stond dat de jaarrekening 2021 nu (eindelijk) door de accountant was goedgekeurd, kennelijk op grond van dat rapport. Maar dat is zo geheim dat zelfs raadsleden het rapport niet krijgen. Zij mogen het hooguit komen inzien op het gemeentehuis, onder strenge voorwaarden. Burgerleden mogen dat niet.

Lees meer