Columns

Moed en veerkracht van zowel dieren als mensen in oorlogstijd

ks1Het verhaal gaat over de moed en de veerkracht van zowel dieren als mensen in de frontlinie van de oorlog in Oekraïne. Eén van de verhalen die opvalt, is dat van Vladislav, een Oekraïense soldaat die zich inzet voor gewonde dieren aan het front. In de zwaar getroffen stad Bachmoet vond hij een doodsbang hondje dat hij Bobba noemde. Bobba, ondanks zijn angst, bleek een waardevolle metgezel te zijn in de loopgraven, omdat hij feilloos aanvoelde wanneer er bommen zouden vallen, vaak eerder dan de soldaten zelf.

Bobba leefde vier maanden in de loopgraven samen met Vladislav en andere soldaten. Daarna bracht Vladislav hem naar dierenopvang Pegasus, waar nu ook een nieuw dierenziekenhuis staat. Vladislav komt Bobba nog regelmatig opzoeken om hem te knuffelen.

Lees meer

Bittere conclusies en verdriet

maryVerraad kan vele vormen aannemen. De bekende Amstelveense journalist Johan Th. Bos deelt in zijn column op Amstelveenblog zijn verdrietige conclusie over de impact van zijn werk op het leven van zijn overleden vrouw.

Johan Th. Bos is een vakman die zonder omwegen opschrijft wat hem als journalist ter ore kwam. Dat deed hij ook over het bedrijf waar zijn partner werkte. De gevolgen lieten niet op zich wachten. Zijn vrouw werd ontslagen na een column waarvan zij de inhoud niet eens kende. Hier volgt zijn verhaal...

Lees meer

Een Doorgaand Avontuur: 25 Jaar De Couturekrant

CouturekrantAl 25 jaar biedt De Couturekrant opinie en debat, wat wekelijks wordt gewaardeerd met bedankjes van onze lezers. Deze steun motiveert de redactie om door te gaan, ondanks de somberheid en verlorenheid van deze tijd. We streven naar verbinding vanuit medemenselijkheid en weerbaarheid.

In deze jaren is de drang tot profilering cruciaal geworden voor mensen, merken, organisaties en landen. De Couturekrant biedt een platform waar mensen hun gedachten en gevoelens kunnen uiten. Dit lijkt vanzelfsprekend in een tijd waarin mensen constant foto's van zichzelf maken om aandacht te krijgen. Organisaties hernoemen zichzelf, winkels worden heringericht, en zelfs rijke mensen verhuizen voortdurend. Het draait allemaal om aandacht.

Lees meer

De Couturekrant viert jubileum tijdens Canal Catwalk

ckAMSTERDAM - De dertiende editie van de Canal Catwalk, de jaarlijkse modeshow op de Amsterdamse grachten, heeft met talentvolle ontwerpers uit binnen- en buitenland een eerbetoon aan kunstenaar Vincent van Gogh gebracht. Dit gebeurde met de speciale Van Gogh Catwalk.

Gedurende een door de zon beschenen feestelijke vaartocht werd door modepsycholoog drs. Tabothsie Dundas een flitsende modeshow met verschillende speciale (mode)creaties uit Costa Rica gepresenteerd.

Lees meer

Phia Baruch: Vergeten actrice vertelt

rozenIedereen kent wel van die mensen die je van alles willen uitleggen waar jij op dat moment, en misschien wel altijd, totaal geen zin in hebt. Neem de 'actrice' die niet direct uit het vak komt, maar wel met een groep mensen soms op de planken stond. Ze voerden een toneelstuk 'in hoofdlijnen' uit, net als ons nieuwe kabinet. Het ging altijd over moeilijke vraagstukken zoals oorlogen, waarbij sociaal onrecht met kracht werd neergezet voor een toegewijd publiek dat het al bij voorbaat met de groep eens was.

Hoe dat dan ging? Ze gaan bijvoorbeeld met een groep mensen op weg naar een oorlogsgebied en vernemen ter plaatse de nare verhalen. Vermoedelijk is het oorlogsgeweld daar al afgelopen als zij er zijn, maar zij komen wel de nodige nare situaties tegen en schrijven die in hoofdlijnen op. Dat wordt het toneelstuk. De grote lijn van het verhaal is duidelijk. Daarna keren zij terug naar ons land, en worden de rollen verdeeld zonder een echt script. Thuisgekomen staan zij op de planken, en iedereen is wel gebonden aan een bepaalde tijd maar speelt de vooraf gekozen rol naar eigen goeddunken.

Lees meer

Phia Baruch: Samen situaties doornemen - deel 1 -

hyacinthen19Als ik uit De Bank naar buiten stap, loop ik toevallig een bekende Spaanse wedstrijdzwemster tegen het lijf, die ik jaren geleden heb geïnterviewd. "Herinner je je nog ons gesprek in Barcelona?" zegt ze in vlekkeloos Nederlands. "Ik zag je net De Bank verlaten en moest hier ook zijn. Dus ben ik je achterna gelopen." Terwijl de serveerster mijn bestelling voor me neerzet, neemt ze plaats op een stoeltje naast me, haar ogen gericht op een hoog glas warme chocolademelk met een wolkje slagroom.

Ik bewonder nog steeds haar slanke gestalte, een echo van mijn sportidool van weleer. Johanna is een sporticoon van bijna drie generaties terug en nog steeds beroemd in haar land. Ik weet dat ze haar verdiende geld slim heeft geïnvesteerd in onroerend goed, met huizen in Spanje en in verschillende andere landen. Maar wat doet zo'n beroemde en welgestelde vrouw, die zich normaalgesproken per privévliegtuig verplaatst, hier in dit bescheiden café in Amsterdam?

Lees meer

Leven van Israëlische soldaat werd gered door het boek Psalmen

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 30 november 2023 - JERUZALEM – Het leven van een Israëlische soldaat werd blijkbaar gered door een boek met Psalmen in zijn zak.

Op beelden verkregen door Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant was te zien dat een kogel het boek binnendrong in plaats van zijn lichaam.

Lees meer

Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  SCHOTLAND - House of Tartan Ltd leidt een poging om een erfgoedambacht te redden dat met uitsterven bedreigd is na de sluiting van de laatste traditionele motorkapfabriek in Schotland.

De motorkappenfabriek van Robert Mackie nam eind 2022 de moeilijke beslissing om de productie op de locatie in Stewarton stop te zetten. Mackies-motorkappen, opgericht in 1845, zijn favoriet bij militaire regimenten en pipe bands.

Lees meer

Phia Baruch: Het is bijna onvoorstelbaar

  De sfeer op de redactie is enigszins bedrukt, maar bijna iedereen lijkt onder de gebeurtenissen van de oorlogen te lijden. En het is bovendien ook onbehaaglijk koud buiten en eveneens in onze ruimte. "Vroeger was er ook heel wat gedoe. Toen had je ook die strijd tussen mensen van verschillende geloofsrichtingen," zeg ik. "Daar háálden ze van alles bij. Mijn partner Ben Heytze was  tekenaar en maakte ook cartoons. Ik herinner me nog goed dat er een behoorlijke rel ontstond over zijn tekening van een pastoor die zijn huishoudster 'over de drempel' droeg voor het krantje van een groep Humanistische Jongeren. Die werd toen door de journalist Henri Polak in Het Parool opgenomen.

Eén van onze redacteuren knikt. Hij herinnert zich nog goed dat er veel ophef was tussen mensen met verschillende geloven, hoewel hij toch een paar generaties jonger is. " Toestanden maakten ze er vroeger hier ook over. Moderne mensen halen daar nu hun schouders over op," zegt hij gelaten. "Maar in andere landen speelt het nu nog met de vreselijkste gevolgen."

Lees meer

Daar waar de tijd niet bestaat

  Zij zijn dáár aangekomen waar de tijd niet bestaat. En wij kunnen hun niet bereiken meer...

 
Aan allen die zo smartelijk worden gemist...

Lees meer