Columns

Phia Baruch: Bij de Trappers zijn de vrienden nu ook druk

  "Je gaat mij toch niet fotograferen," roept Stanley (directeur van de veelbesproken bikersonderneming) ontdaan want ik heb hem totaal verrast met mijn onverwachte foto-opname. "Ik stuur je mijn foto op,"zeg ik lachend. Dan weet je weer dat jullie vriendschap hebben gezworen. "Moet ik zijn foto zo nodig ontvangen? Nee toch...,"roept chauffeur Hilal meteen. "Ik hoef geen foto van zijn lelijke kop..." Maar dat is allemaal onzin want bij de Trappers zoals de bikers in verschillende documentaires zijn genoemd kwam heel even maar ook duidelijk naar voren hoe zeer de mannen met elkaar meeleven. Eigenlijk hoeft niemand het te weten maar als vrienden laat je dat ook je Turkse vrienden weten.

Hilal wil er liever niet over spreken maar ook in zijn kring in Turkije zijn de wonden diep. Zijn familie treurt over een jong gehuwd paar wat ook nog heel sociaal in de maatschappij aan het werk was. Stanley heeft een wetenschappeljk tv-programma bekeken over de verschuiving van de aardplaten en laat ons zien hoe ingewikkeld het is als de aardplaten verschuiven. "Het kan ondergronds doorgaan en op heel verschillende plaatsen dichter of verder van de breuklijn af opnieuw gebeuren,"legt hij uit. "We bekijken vol ontzag het angstwekkende fragment van het tv-programma wat hij ons laat zien als er weer een gehaaste biker binnenkomt voor een laatste opdracht.

Lees meer

Trappers: Stanley is gelukkig weer beter

  - c o l u m n -  Na de beroemde documentaires in 5 delen die over de Trappers ofwel fietsende bezorgers van Stanley Winter eind vorig jaar zijn uitgezonden via de VPRO-tv stroomden her en der volop reacties binnen. Die komen telefonisch, per app of bij ontmoetingen ook met mensen die je daarvoor soms helemaal niet kende.

Het bedrijf van Stanley dat de door de hele stad Amsterdam zowel dozen wijn als belangrijke documenten van de rechtbank etc. transporteert via de door weer en wind en stug doortrappende fietsers zit in een groot garagecomplex recht tegenover onze redactie waardoor er veel contact met de Trappers is. Daardoor zagen tv-kijkers ondergetekende ook in de documentaires waarop zoveel werd gereageerd.
Toen ik vandaag in de supermarkt aan het shoppen was en juist mijn hand uitstak om wat van die overheerlijke broodjes te pakken zei een grote blonde man: "Mijn complimenten ... Ik zag u op tv en heb die Trappers documentaires met veel interesse bekeken. Ik heb ervan genoten. Het was een mooie uitleg over hoe die fietsers persoonlijk allemaal leven ... Zo prettig gemaakt. "

Lees meer