Wie bedrijft nog het echte journalistieke ambacht?

altWie bedrijft nu tegenwoordig nog het echte journalistieke ambacht?
Vanwaar deze aanval Van der Klein? Is de nieuwe uitvoering van de Couturekrant je te luchtig...

Het was zomaar een losse gedachte hoor. Over journalistiek in het algemeen. Waar blijft tegenwoordig de controle of alle feiten kloppen. En waar is: hóór en weder-hóór?
Het ligt er helemaal aan waar jij je nieuws van vandaan haalt...
 

Ik kan me behoorlijk ergeren aan het klakkeloos overnemen van verklaringen. Neem nu de sportjournalistiek...
Je gaat me toch niet vertellen dat Ajax opeens niet gewonnen heeft? Je hebt juist zo'n goed humeur de laatste tijd.

 

Ik heb pas echt een goed humeur als Ajax ook eerste blijft.
Sorry. Maar wat ergert je nu in de sportjournalistiek? Ik neem tenminste aan dat je dat bedoelt.

 

Bij de kwestie Yuri Van Gelder gaf de Nederlandse Turnbond een verklaring uit over zwaar wegende redenen om Van Gelder terug te trekken. En de journalisten pennen het dan maar meteen op. Terwijl alles de dag daarna wel een beetje genuanceerder bleek te liggen.
Voorzover ik het begreep bedoelde die turnkampioen iets anders dan de Turnbond begrepen heeft. Yuri waarschuwde alleen maar dat de druk voor hem te groot was waardoor hij weer aan de coke zou kunnen gaan. Hij was dus zelf bang voor een eventuele terugval en zij begrepen dat niet.

 

Ik zou van journalisten verwachten dat ze die Turnbond niet zonder meer geloofden.
Voor buitenstaanders is het niet altijd makkelijk te begrijpen maar nieuws moet nu eenmaal altijd hot zijn. Anders publiceert een ander het wel.


Dat is geen overtuigend argument. Het gaat om waarheidsvinding.
Als het wetenschapsjournalistiek betreft of andere serieuze zaken heb je gelijk. Maar de praktijk voor actuele journalistiek houdt in dat je vaak anticipeert op verwachte patronen. Soms is dat een gok. Journalisten zijn ook maar mensen.


Toch zouden zij zich van deze mogelijk lacune wel wat scherper bewust kunnen zijn. De informatiestroom gaat in deze tijd zo razendsnel...
Bijvoorbeeld?
 

Toen Obama zei 'Yes we can...' nam een kwartier later de hele wereld zijn lijfspreuk over. Maar toen in de vorige eeuw John Kennedy in Berlijn was zei hij 'Ich bin ein Berliner...' En toen heeft het wel een aantal dagen geduurd voordat iedereen dat wist.
Dat klopt. Als die razendsnelle informatie nu maar ook niet in ons eigen gezicht ontploft.

 

Wat bedoel je daarmee?
Als iedereen alles zo snel over iedereen weet kunnen allerlei figuren reageren en kan iedereen daardoor misschien ook in rare situaties terecht komen.

 

Begrijp ik het goed: denk je soms aan een soort electronische schandpaal?
Ik bedoel zo'n totempaal maar dan electronisch. Er zijn hele volken die diep respect voor een totempaal hebben.

 

Dat is mogelijk maar het is een soort ranglijst waar niemand graag op staat. Als zulke situaties overheersen worden mensen ook hoe langer hoe middelmatiger in hun gedragingen uit angst om af te wijken.
Jakkie... Al dat gedoe over die palen... Waarom bestellen we niet eens wat lekkers? Ik heb zin in een heerlijk glas. Of zullen we weggaan? Kies jij maar want je hoeft mijn mening echt niet klakkeloos over te nemen!