Woman Talk

alt" Ik liep net langs de Amstel en raad eens ... Er kwam een heleboel zon opeens door de wolken. Ik voelde me opeens met goud omhuld..."
Fantastisch Diana Kok. Was je hond Whoopie er bij?

 

"Zeker. Ze sprong meteen heel blij tegen me op. En ik begon voor me uit te zingen..."
Dat was een moment van geluk voor je. Ik liep ook wel eens alleen op straat voor me uit te praten. Dat was in de buurt van de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. En toen kwam er onder de bomen van de andere kant af iemand die hetzelfde deed...

 

"Een veel besproken ontmoeting... Maar wat hoor ik toch voor kabaal bij jou?"
Het is heel zielig maar in de achtertuin stond een kolossaal hoge boom. Hij stak hoog boven de daken uit maar hij is getroffen door de bliksem. Daardoor is hij dood gegaan en moet nu omgehakt worden. Ze zijn al uren aan het zagen.

 

"Die zaag mogen ze wel eens stemmen want hij zingt niet bepaald."
Ook hele hoge bomen gaan dood al sta je daar nauwelijks bij stil. Je denkt dat oude bomen gewoon horen dóór te leven. Ze zijn oud en hebben een hele eigen geschiedenis... Ze vormen een schuilplaats voor mens en dier. Ze zijn zo edelmoedig... En wij nemen dat allemaal maar als vanzelfsprekend aan...

 

"Of we gaan er heel harteloos mee om. Denk aan het omkappen van het tropisch regenwoud. Dat gaat veel verder dan het zomaar vernietigen van mooie gebieden. Als de ontbossing in het huidige tempo blijft doorgaan, zullen de regenwouden op de wereld over 100 jaar verdwenen zijn..."
Iedereen weet het. Maar wat kan je doen? Misschien in de politiek je stem verheffen? Voorlopig heb ik te maken met deze ene prachtige boom in mijn achtertuin die nu geveld wordt. En dat vind ik al erg.

 

"Dus we gaan geen partij vóór de bomen oprichten?"
Daar hebben we het veel te druk voor.

 

"Dat is geen excuus. Je zou een speciale partij voor de beuk, voor de den en eentje voor de eik moeten opzetten."
Eikels genoeg... Daar zijn we onderhand wel bekend mee. Maar denk je eens in Diana wat deze boom ons allemaal had kunnen vertellen... De kroon is er nu af en een deel van de stam. Het voelt al heel leeg in de tuin. Ik zal vanavond maar een kaarsje voor hem opsteken.

 

"Doe dat vooral. Plant dan ook een heel lief nieuw boompje achter in je tuin. Voor je het wéét kan die later weer een hele nieuwe geschiedenis vol mooie verhalen vertellen."