Een Doorgaand Avontuur: 25 Jaar De Couturekrant

CouturekrantAl 25 jaar biedt De Couturekrant opinie en debat, wat wekelijks wordt gewaardeerd met bedankjes van onze lezers. Deze steun motiveert de redactie om door te gaan, ondanks de somberheid en verlorenheid van deze tijd. We streven naar verbinding vanuit medemenselijkheid en weerbaarheid.

In deze jaren is de drang tot profilering cruciaal geworden voor mensen, merken, organisaties en landen. De Couturekrant biedt een platform waar mensen hun gedachten en gevoelens kunnen uiten. Dit lijkt vanzelfsprekend in een tijd waarin mensen constant foto's van zichzelf maken om aandacht te krijgen. Organisaties hernoemen zichzelf, winkels worden heringericht, en zelfs rijke mensen verhuizen voortdurend. Het draait allemaal om aandacht.

Het is niet altijd gebruikelijk om over zulke fundamentele kwesties na te denken, maar achter vele ambities, projecten en activiteiten schuilt vaak dezelfde behoefte: geef mij - geef ons - aandacht. Veel mensen missen het groepsgevoel van vroeger. Hoewel dat groepsgevoel niet altijd perfect was, werd je tenminste opgemerkt en gezien. Men hield rekening met elkaar, zowel in familieverband, op school, in de kerk, de sportclub, als op het werk. Tegenwoordig kennen mensen elkaar vaak niet meer. Ze zijn onbereikbaar voor elkaar geworden en hebben geen contact meer.

Deze eenzaamheid zorgt ervoor dat veel mensen, los van de weersomstandigheden, een koud leven leiden. Hoewel wij niet alle antwoorden hebben op de grote vragen die spelen in de samenleving, proberen wij waar mogelijk zaken onder de aandacht te brengen, kwesties te onderzoeken en verder te analyseren.

We besteden aandacht aan zowel grote als kleine zaken. Niet alles kan altijd vrolijk zijn. Helaas heeft de couture sector een terugslag ervaren. De digitale wereld blijft chaotisch; zelfs tijdens de viering van 25 jaar De Couturekrant liepen onze computers vast en waren digitale experts uren bezig om alles weer op orde te krijgen. Maar wij houden van mensen.

Oprechte aandacht verwarmt het hart. In De Couturekrant hebben bevlogen journalisten, politici, zakenmensen en kunstenaars de afgelopen 25 jaar hun verhalen kunnen delen. En wij gaan vol vertrouwen door met dit werk. Mijn rol als hoofdredacteur is slechts een onderdeel In het geheel. Dankzij de hulp en bijdragen van zoveel mensen met creatief en digitaal talent kunnen wij doorgaan.

Het was dan ook een hartverwarmend moment toen ik tijdens de 13e Canal Catwalk van Johan Vlemmix namens alle medewerkers een bijzonder mooi beeld mocht ontvangen ter viering van 25 jaar De Couturekrant. Vlemmix had het verpakt in een rood-wit-blauwe doek en droeg zelf een oranje colbert. We waren zeer nieuwsgierig wat er in die officiële verpakking zat.

Het is een beeld van prinses Amalia, gemaakt door een bijzondere kunstenaar die het eerste beeld aan de prinses heeft geschonken. Het tweede beeld mocht ik ontvangen ter ere van 25 jaar De Couturekrant. En iedereen die het beeld ziet vindt het een fantastisch mooi beeld!
DOOR: PHIA BARUCH
FOTO: EVERT ELZINGA