Moed en veerkracht van zowel dieren als mensen in oorlogstijd

ks1Het verhaal gaat over de moed en de veerkracht van zowel dieren als mensen in de frontlinie van de oorlog in Oekraïne. Eén van de verhalen die opvalt, is dat van Vladislav, een Oekraïense soldaat die zich inzet voor gewonde dieren aan het front. In de zwaar getroffen stad Bachmoet vond hij een doodsbang hondje dat hij Bobba noemde. Bobba, ondanks zijn angst, bleek een waardevolle metgezel te zijn in de loopgraven, omdat hij feilloos aanvoelde wanneer er bommen zouden vallen, vaak eerder dan de soldaten zelf.

Bobba leefde vier maanden in de loopgraven samen met Vladislav en andere soldaten. Daarna bracht Vladislav hem naar dierenopvang Pegasus, waar nu ook een nieuw dierenziekenhuis staat. Vladislav komt Bobba nog regelmatig opzoeken om hem te knuffelen.

De oorlog is niet alleen verschrikkelijk voor mensen, maar ook voor dieren. Dappere vrijwilligers zetten hun leven op het spel om weerloze dieren in door oorlog geteisterde gebieden te helpen. Helaas hebben sommigen van hen hun leven verloren in deze nobele taak.

Karen Soeters van de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie House of Animals, samen met de hulp van donateurs uit Nederland en Vlaanderen, heeft een noodhospitaal voor dieren in Dnipro opgezet. Dit noodhospitaal is genoemd naar Lucy, een dappere herdershond die tijdens de oorlog omkwam.

Dankzij de inspanningen van mensen als Karen Soeters en de steun van dierenvrienden, kunnen gewonde en verweesde dieren in de oorlogsgebieden van Oekraïne nu de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben.

Het noodhospitaal in Dnipro staat symbool voor de veerkracht en de zorgzaamheid die zelfs in de donkerste tijden kan bloeien.

HET NOODHOSPITAAL VOOR DIEREN IN DNIPRO IS GENOEMD NAAR DE HERDERSHOND LUCY R.I.P.