Sydney Korsse verzeild in wearable electronics

 

altAls modefotograaf kom jij soms op vreemde plaatsen Sydney Korsse... Op onze redactie is bekend dat je technisch graag alles tot in de details uitzoekt maar daardoor kom je nu op een totaal nieuw terrein terecht. Electronische kleding ... En een jurk die als je de jurk draagt laat zien of je de waarheid spreekt!
"Dat is inderdaad heel apart maar het concept van The Holy Dress verkeert qua uitvinding toch nog in het stadium van een prototype."

Waarom zijn mensen bezig met deze electronische fashion? Ik heb wel eens een schoen gezien waarin lichtjes in de hak zaten...
"Zoiets is niet nieuw. Je moet bij e-fashion niet zoveel van allerlei gadgets verwachten maar denken aan een grotere trend. Het gaat nu om uitvindingen waar ze al vrij ver mee zijn."

Ik heb wel ergens gelezen over een jurk die je kan knuffelen... Klopt het? En is dat niet leuk? En ik zag ook op internet ergens een regenmantel met ingebouwde technische details die door de drager kunnen worden aangezet en dan hoor je verhalen die een oude man vertelt over zijn leven. Je kunt kiezen uit welk jaar hij de drager van de mantel dat vertelt...
"Het is eerder een kwestie van het uitvinden van nieuwe technologie om een nieuw materiaal op te bouwen. Daarvoor heeft men een soort - noem het maar- stroomdraden ontwikkeld die zo haarfijn en dun zijn dat ze bij de productie van textiele stoffen kunnen worden ingeweven. Je krijgt dan dus stoffen die eenvoudig op de rol per de meter kunnen worden verkocht met die bedrading daarin. Dat vereist ook een bepaalde sterkte van de stof."

Hoe bedoel je dat?
"De draden zijn zo dun maar moeten ook net als de stof sterk genoeg zijn om tegen een stootje te kunnen. Ze moeten als het ware één geheel kunnen vormen met de stof. Voor deze nieuwe e-textiles wordt door de Universiteit van Eindhoven veel research en onderzoek verricht want daar zijn op den duur grote toepassingen voor mogelijk."

Het is al totaal opzienbarend om een jurk te maken die reageert op je stemgeluid natuurlijk. Niet zo geschikt voor alledag social life maar misschien wel in een belangrijk rechtszaak bij getuigenverhoor... Ook wel een beetje eng. Een soort alles onthullende leugendetector. Sommige mensen schijnen de leugendetector toch te kunnen misleiden. Maar zo'n jurk... Of het zou ook een totaal pak kunnen zijn wat een politicus vermoedelijk met afgrijzen zal vervullen...
"Als e-textiles de produktiekosten waard blijken te zijn zou ik eerder denken aan een medische toepassing daarvan. Stel je voor dat men een bodywarmer aantrekt van e-textiles die meteen thuis je bloeddruk etc. meet. Die gegevens stuur je dan per computer door naar een medisch centrum en je hoeft er niet steeds voor naar de dokter of het ziekenhuis..."

Zoiets is inderdaad een voordeel want als zoiets dan in de computer terecht komt kunnen er onderweg ook geen fouten voorkomen. Nu een hele generatie schoolkinderen zulk slecht rekenonderwijs op scholen hebben gehad zijn er heel wat volwassenen die ongelooflijke fouten maken in de medische sector. En daar kunnen hele ernstige vergissingen door veroorzaakt worden. Alhoewel computerprogramma's uiteindelijk ook door mensen worden gelezen ...
"Je zou bij die nieuwe ontwikkelingen ook kunnen denken aan mensen die door ziekte of slijtage op een bepaald deel van hun lichaam support nodig hebben. Bijvoorbeeld rond de heup kunnen ze via een band warmte of kleine impulsen worden toegediend. Sorry hoor... want alleen diegenen die er professioneel mee bezig zijn weten meer. Maar ik zeg maar iets wat mij zomaar invalt..."

Nu de kosten van de zorg zo de pan uit vliegen is het idee om meer thuiszorg te bevorderen door kleding die medische gegevens kan verzamelen juist goud waard. Ik heb wel op internet over fantastische creaties met e-fashion gelezen zoals een jurk die je zelf van kleur kunt laten veranderen. Dat zou makkelijk zijn. Laatst waren er weer twee bekende dames op een feest de talk of the town omdat ze precies hetzelfde jurkje droegen. Maxima verscheen ook eens in dezelfde mantel als een Belgische prinses. Je zou dan tijdens de party gauw van kleur kunnen veranderen.

"Je komt paars binnen en gaat groen weg bedoel je? Ik heb nog een foto van een andere nieuwe creatie. Als je bij deze jurk die dit model op deze foto draagt even over de mouw wrijft licht de hele jurk op..."
Heel mooi maar een lichtgevende jurk... betekent dus tevens afblijven want zoiets zorgt wel voor veel opschudding als je een beetje te ver gaat...