Namen vergeten ... of onthouden!

 

altNamen onthouden? Is helaas niet mijn sterkste kant, alhoewel ik een mensengezicht niet makkelijk vergeet. Toen ik laatst een bekende op straat tegen kwam en na een paar minuten haar naam nog niet wist, besloot ik om mij iets meer te verdiepen in de werking van onze hersenen en het effect daarvan op ons geheugen. Het overkomt menig van ons immers wel vaker.

Meestal gebeurt zoiets doordat je iemand in een andere setting ontmoet. Je verwacht bijvoorbeeld niet zo gauw je oude basisschool leraar tegen te komen in een lingererie-zaak. Misschien ben je zijn naam niet vergeten, maar doordat je hersenen zo druk bezig zijn wat je dan ziet te verwerken heb je naam en toenaam van de persoon niet direct paraat.

Terwijl mijn werkzame geheugen in het verleden tijdens proefwerken, tentamens en praticum in actieve zin goede resultaten heeft opgeleverd, kon ik dit raadsel echt niet verklaren. En de speurneus, die ik (nog steeds) ben ging weer op onderzoek uit..(en al zeg ik het zelf)niet zonder resultaat.

Zoals iedereen weet is één van de functies van de hersenen om informatie op te slaan in het geheugencentrum, om er later op één of andere manier later weer gebruik van te maken. Lezen, schrijven, rekenen en logisch denken zijn zonder geheugen niet mogelijk. Zonder geheugen zouden zelfs spreken, waarnemen, begrijpen, denken en plannen onmogelijk. Bij zware of minder zware geheugenklachten ervaren personen terecht of onterecht, dat er sprake is van een achteruitgang van het geheugen; een vermindering van het vermogen om informatie op te slaan en/of later weer terug te halen.

Eerste ronde: Sixth Sense
Eigenlijk slaat ons geheugen informatie op aan de hand van diverse kanalen. Dit kan echter niet tot stand komen zonder de hulp van onze zintuigen: spreken, luisteren, zien, ruiken en proeven. Het korte termijn geheugen, is net als een spons in staat om heel veel informatie in één keer op te slaan. Desondanks raak je deze informatie zonder deze enkele malen te herhalen ook snel weer kwijt.

Iets wat indruk maakt onthoudt je langer dan iets wat minder of geen indruk maakt. Als je iets gehoord hebt of gezien waarin je gelooft zul je deze informatie ook langer vasthouden, waardoor de kans ook groter is dat deze informatie in je langetermijn geheugen terecht komt. Ons lange termijn geheugen overigens zeeft als het ware de informatie die voor ons echt belangrijk is.

Herhaling
Maar hoe zit dat nou met die namen? Die, ik overigens weleens vergeet... Wie heeft daar nooit eens last van? De kracht van herhaling hoor ik een oud-docent nog weleens (in mijn gedachten) zeggen. Kennelijk heeft het indruk op me gemaakt, aangezien dit al zo’n acht jaar geleden is.

What’s the problem?!
Het probleem met namen is dat wij ze bij het opslaan ervan niet altijd visualiseren. Oftewel het gezicht wordt in onze gedachten net een profielfoto, zoals in je telefoonlijst van je mobiel. Alleen is er aan deze ‘file’ niet altijd een naam gekoppeld. Moeilijkheidsgraad? Zodra je de persoon in kwestie tegen het lijf loopt, doen je hersenen een beroep op je langetermijn geheugen. In sommige gevallen ontstaat er dan een ERROR omdat deze informatie niet of slechts in gedeeltelijk is overgebracht naar je langetermijn geheugen.

TIP: namen moet je niet gaan gokken, bespaart je gênante situaties. Vraag het liever.

Tweede ronde: Visualiseren
De meeste mensen blijken audiovisueel ingesteld. Wat betekent dat je veelal gericht bent op het horen en zien van dingen om je heen. Is het nog steeds: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of valt het kwartje al? Onze zintuigen nemen waren, geven deze informatie door en onze hersenen doen hun best om dit allemaal op te slaan maar hebben hier zo nu en dan hulp bij nodig. Dit, betekent dat je je hersenen soms moet trainen om die naam van die ene ó zo belangrijke kennis te onthouden, door bijvoorbeeld te visualiseren.

Met andere woorden: koppel een afbeelding aan de naam, dit weer gekoppeld aan het gezicht langzamerhand wordt dit alles een herinnering in het geheugen. Bijvoorbeeld: de hond van Isabelle, heeft een belletje om zijn nek en zij studeert in Amsterdam de Italiaanse taal.
Visualiseer dit plaatje en train je geheugen om deze informatie in de juiste ‘file’ op te slaan. Voorkom wel een Pavlov reactie, door bij het zien of horen van elk willekeurig belletje aan Isabella te denken (tenzij dit voor jou wenselijk is) Met andere woorden verbindt de elementen die Isabella in jouw gedachten (mogen) oproepen.

Ons brein is tot véél in staat, ook het verbinden van allerlei informatie. Wij kunnen woorden zonder alle letters te zien raden, snel nieuwe informatie opnemen en verwerken, nieuwe ‘files’ aanmaken en straten herkennen ondanks er maar één keer te zijn geweest.

Derde ronde: Braintrain

Hoe het mij nu afgaat? Gênante ik-weet-je-naam- niet-meer situaties sinds vorige maand sterk gekelderd na een aantal keren braintrain oefeningen te hebben gedaan. Enkele aandeelhouders (dat zijn vrienden van mij :P) hebben hun aandelen al verkocht. En ook de vermakelijke weddenschappen zijn inmiddels gestaakt.

Keep in mind...
Oja en als laatste tip mensen zijn vaak in staat om de situatie waarin zij anderen aantroffen prima te beschrijven. Waar was het? Waar was hij of zij mee bezig? Met wie (subfile aanmaken) ? Wat had degene aan? Je kunt je hersenen er ook op attenderen om deze informatie (details) te koppelen aan de persoon. Dit maakt het onthouden van een naam veel makkelijker.

Good luck!