7 kenmerken van Klassieke Schoonheid

 

altIn de Griekse mythologie werd er al gesproken over de klassieke vrouwelijke schoonheidskenmerken. Toen ik ooit als studente op een zaterdagochtend samenwerkte met een collega in de Kalvertoren legde hij ze mij uit. Ik dacht eerst dat het een versiertruc was toen hij mij vertelde welke hij bij mij had herkend. In eerste instantie dacht ik: ''Het zal allemaal wel..."

Maar onlangs trof het mij toch dat vrouwen en schoonheid zo'n grote rol spelen in de media. Ook op andere vlakken horen ze vaak bij elkaar. Je hoeft maar de straat op te gaan en je ziet ze lopen of ze zijn professioneel vastgeplakt aan een bushokje!

Toevallig kwam ik laatst De Zeven Klassieke Tekenen tegen die al eeuwenlang gelden als uiterlijke kenmerken van schoonheid. Misschien was de schrijver van het oude boekwerk voor-ingenomen. Dat weet ik niet. Misschien had hij ook een jaloerse partner. Alles is mogelijk natuurlijk want het schijnt niet de enige interpretatie van de zogenoemde Zeven Schoonheden (zoals ze in de wandeling worden genoemd) te zijn.

Gelukkig ook maar want anders zouden veel beauties en grote sterren toch ernstig tekort schieten.

Dit zouden de 7 kenmerken van klassieke schoonheid zijn: 1. Donker haar en lichte ogen of licht haar en donkere ogen. 2. Bleke huid. 3. Moedervlek boven de lip (schoonheidsvlek). 4. Lange gekrulde wimpers. 5. Amandelvormige ogen. 6. Sproetjes. 7. Kuiltjes in de wangen.

Die collega verwees mij indertijd trouwens ook naar de haargroei als schoonheidskenmerk. Het bekende driehoekje aan het begin van de haarlijn zou kenmerk 8 zijn maar dan is er weer een kenmerk te veel... Dat klopt al niet. Het moeten er 7 blijven om onduidelijke redenen.

En die kunnen bepaalde beauties nog zo mooi maken maar ik twijfel toch sterk aan dat rijtje met waardepunten. Schoonheid in het algemeen is vaak een kwestie van wat 'men' mooi vindt in een bepaalde tijd. Het is modegevoelig. En de schoonheid die anderen in iemand ontdekken? Wie vind je mooi en waarom... Daar zijn zoveel uiteenlopende redenen voor.

It’s all in the eyes of the beholder... Persoonlijk kan ik na grondige controle wel op de punten 5 en 7 rekenen. Er zijn trouwens ook periodes in de geschiedenis geweest waarin de 7 Schoonheden van de Vrouw niet de hoofdrol speelden. Geloof het of niet... Maar in de Romeinse tijd stond de schoonheid van de man centraal!