Verloren liefdes

 

altZomaar iemand … is niemand waarmee je ooit echt contact hebt. Daarom kon ik eenvoudig niet vergeten wat ze mij ooit vertelde: "Ik kon er niets aan veranderen dat hij ging... Toch denk ik dat hij de Grote Liefde voor mij was..."

 

Ze vertelde een wat ingewikkelde story over een kleine ongeoorloofde affaire. Zij was namelijk gebonden en hij had ook een vage relatie. Uit schuldgevoel maakte ze het toch uit maar nu mist ze hem iedere dag. "Ik werd vandaag weer huilend wakker,' verzucht ze als ik haar weer ontmoet.
 

En met pijn in haar hart vraagt ze zich steeds weer af of ze toen hem had moeten laten gaan. " Hij gaf mij de echte romantiek,"zegt ze. "Een prachtig gevoel... Alles werd anders voor mij. Ik kon de hele wereld aan. Nu hij weg is lijkt mijn leven zo leeg. Dat neemt niet weg dat ook mijn huidige partner een echte vriend voor me is. Hij begrijpt me en is de beste vader voor onze dochter die je je maar denken kunt... Ik kan mijn dochter dat niet afnemen. Toch kan ik die vorige lover niet uit mijn gedachten zetten.. ."
 

"Het was ook een geheim wat je met je meedroeg. Dat moet ingewikkeld zijn geweest."
 

"Zo'n geheim was het niet," zegt ze na enige nadenken "want mijn beste vriendin wist er alles van en hielp me erbij."
 

Ik zwijg even maar in mijn hoofd spelen zich allerlei mogelijke scenario's af. "Ik ken haar al vanaf mijn jeugd," vervolgt zij haar verhaal. "We hebben dezelfde opleiding gedaan en altijd heel goed contact gehouden."
 

Waarom heb je haar in vertrouwen genomen?
 

"Zij had juist ook haar Grote Liefde verloren en wij wilden elkaar helpen. Ze kwam toen veel bij mij thuis."
 

In gedachten zie ik ze samen snikkend en sherry drinkend op de bank ziten. Kent die vriendin jouw partner ook van vroeger?
 

"Ze heeft hem een paar keer ontmoet. Meer niet maar ze begreep me volkomen. Ze gaf me tenminste ook de kans..."
 

Je hebt het toch uitgemaakt met die Lover. "Nouja, ik kon het voor mezelf niet meer verantwoorden. Het gekke is dat hij later van baan veranderd is en in hetzelfde bedrijf ging werken als mijn vriendin. Zij is hem daar tegen gekomen en viel ook meteen als een blok voor hem."

Hoe voelde dat voor jou?

"Heel pijnlijk want hij ging er ook op in. Ik weet dat hij heel veel met mij had maar nu gaan zij met elkaar verder. Ze schijnen het zo goed samen te hebben dat ze zelfs binnenkort gaan samenwonen. En ik verloor dus ook mijn vriendin daardoor want ons contact bestaat nog nauwelijks. Ik twijfel nu aldoor heel erg aan mezelf. Ik had hem misschien niet moeten laten gaan..."
 

Het is heel natuurlijk om aan iemand je hart te verliezen maar je er helemaal aan verslingeren gaat wel veel verder. Het lijkt me dat je die hoge prijs er niet voor over had.
 

"Wat bedoel je? Het was Echte Liefde. Er was geen sprake van berekening van één van ons beiden. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vriendin hier ook door overvallen is."
 

Het woord Liefde wordt vaak heel snel gebruikt als wij dromen en werkelijkheid niet meer uit elkaar houden. Liefde bestaat uit méér dan iets willen hebben wat een ander je kan geven. Het houdt een allesomvattende meevoelendheid en begrip in. Het is veel meer dan alleen maar te willen hebben en te krijgen van een ander wat je nodig hebt. Als hij zoveel voor je voelde heeft hij zich heel verloren gevoeld toen je hem liet vallen...
 

"Dat klopt. Hij werd zelfs een tijd lang ziek en nam ontslag. Het zette zijn hele leven op de kop. Wat heb ik toch allemaal verkeerd gedaan?"
 

Je deed wat je deed. Maar je verbond je aan iemand die een reisgenoot voor het leven zocht terwijl jij maar een deel van zijn aandacht en tijd zocht. Hoop voor hem dat hij niet langer in eenzaamheid hoeft door te reizen. Daarmee laat je zien dat je werkelijk om hem geeft. Dan gebruik je het woord liefde niet als een oppervlakkig etiket.
 

"Maar mijn gevoel dan? Ik verlang de hele dag naar hoe het was. Hoe moet ik verder? Nu voel ik me alleen..."
 

Kom tot jezelf dan. Bedenk dat je je verloren hebt in een machtige en grote illusie. Hoe langer je daarin wegschuilt hoe meer je weggooit van je eigen identiteit. Die bestond toch ook voordat die Grote Lover verscheen?
Stop dus met die ego-trip. Luister naar mooie muziek. Ga maar sporten of dansen. Veel lezen of ontwikkel een favoriete bezigheid zoals andere mensen helpen.
 

"Dat kost zoveel energie... Het lukt me niet. Ik kan het niet opbrengen. Het maakt allemaal niets meer voor me uit. Ik denk maar steeds aan wat ik verloren heb... "

Het zal wel heel moeilijk zijn maar er zit niets anders op dan je weg te vervolgen... Maak het niet te heftig voor jezelf. Dramatiseer niet verder. Blijf vooral niet hierin hangen. Je hebt voor het afscheid gekozen omdat je wist dat je dit moest doen.
 

"Dat begrijp ik soms juist niet van mezelf."

Je wéét het anders best van binnen al lang. Liefde is echt meer dan steeds weer teruggaan naar een verheerlijkend verleden. Je bent toen tijdelijk aan een aantal onderdrukte wensen van jou tegemoet gekomen. Dat is gebeurd. Meer niet. Maar nu moet je zoeken naar nieuwe wegen… Er is ook voor jou geen tijd meer te verliezen. Zoek dus een nieuwe weg… Echte liefde is een wonderbaarlijk en heel kostbaar geschenk en heeft heel veel verschillende vormen om ook jouw hart te helen.