Geluk zoeken

altVeel mensen houden zich bezig met de geluksvragen: ‘Wanneer zal ik gelukkig zijn?’ en ‘Met wie zal ik gelukkig worden?’ Komt die tijd er ooit? Persoonlijk denk ik dat geluk geen constante factor is, maar meer een aaneenschakeling van verschillende momenten. Nu ik gedeeltelijk terugkijk op mijn leven en bepaalde indrukken en ‘kodakmomenten’ evalueer, die erg betekenisvol zijn geweest, waren het vooral: de kleine momenten.

Het ironische hieraan is dat ik me nu pas realiseer dat het 'geluksmomenten' waren, maar dat beleefde ik niet zozeer op het moment zelf (pas achteraf). Dat kwam omdat ik een strak georganiseerde planner was, en soms nog steeds ben. Ik was daarvoor te veel bezig met wat op dat moment mijn volle aandacht vroeg. Ik had er toen geen tijd voor... Maar ik wist ergens toch wel dat dit geluk bestond.

Deze kwaliteit om te negeren en toch tegelijk ergens wel te weten is een valkuil. Het zorgt ervoor dat ik in het verleden sommige momenten eigenlijk heb ‘gemist’. Vraag het jezelf eens af…

Nu ik me weer meer daarvan bewust ben zijn die ‘vergeten’ momenten dichterbij gekomen. Niet helaas helemaal vergeten want ik herleef ze vaker in het hier en nu.

Maar dit alles heeft me er ook nog bewuster van gemaakt dat je geluk niet moet zoeken. Je ervaart haar soms door de lessen, die je geleerd hebt in het leven, zoals: innerlijke rust creëren, tevredenheid, positiviteit, de balans met jezelf en anderen. Of soms door helemaal niets te doen.

Gewoon naar je eigen stem (of intuïtie) te luisteren en die te volgen. Zonder te zoeken komt geluk dan soms zomaar als een geschenk op je pad.