Van Der Klein over het vertrek van de Paus

alt"Eerst Koningin Beatrix zomaar weg en dan nu opeens de Paus... Maar het is tóch anders..."
Was het echt een schok voor je Van Der Klein? Of een mini-schokje?

`Oorverdovend als je bedenkt dat Zijne Heiligheid er nu eindelijk eens toe kwam te doen wat hij hóórt te doen...`
Zozo. Meestal wordt bij het vertrek van machtige mensen hun luidkeels en overdreven door 'íedereen' op poeslieve manier lof toegezongen maar het valt me op dat dit bij jou nu ergens hapert.

`Over de reden daarvan wil ik mij uit overwegingen van discretie niet uitspreken.`
Hmm... Saai. Kennelijk wil je niemand beledigen maar zit je toch iets dwars.

"Hoe raad je het? Niet voor niets zijn de kerken de laatste jaren leger dan ooit gestroomd. Mogelijk hebben kringen rondom de Paus hem eindelijk duidelijk kunnen maken dat zijn beleid te conservatief is geweest."
Zijn kerkvolk omvat heel grote groepen mensen uit allerlei werelddelen met verschillende opvattingen. Je kunt het zo'n rechtlijnige figuur nauwelijks verwijten dat hij er in faalt al die enorme onderlinge contrasten met elkaar te verenigen. Al die vrijzinnige ideeën uit ons land en die dogmatische hekwerken in andere culturen... Dat verenigen vraagt heksenwerk.

"Dat kan hij ook zeker niet want hij is een man van de letter en de formaliteiten en niet van de praktijk. Dat blijkt uit verschillende van zijn omissies. Een paar jaar geleden nam hij het nog op voor die Engelse bisschop die de Holocaust ontkent."
O jee... Dat kun je geen vergissing noemen want dat is intens. Misschien voortgekomen uit schuldgevoelens vanuit zijn Duitse achtrergrond. Toch nu ook zeker niet typerend voor alle ouderen uit die jaren. En evenmin voor de mensen uit de nieuwe generaties daarna . Deze visie is achterhaald en hebben zij al lang achter zich gelaten.

"Ik vraag me trouwens af of ik me wel druk zou moeten maken over wat er nu precies aan de hand is daar in het Vaticaan..."
Juist wel... Je ziet nu overal in de wereld allerlei machtsconstructies instorten. Dat heeft gevolgen voor heel veel mensen. In ieders omgeving. Wat is de betekenis van al die status die nu vergaat voor het oprechte geloof van goedwillende mensen? Waar is de liefde en de goedheid van de Grote Bedoeling waar gelovigen op vertrouwen?

"Okay. Maar de mensen zouden hun geschiedenisboeken toch beter moeten bestuderen."
Boeken Van Der Klein? Hun tablet of Black Berry of I-Pad of zoiets bedoel je. Er zijn vast nog meer van die digitale leesmachines.

"Ik bedoel gewoon dat ze dan zouden lezen dat de Paus ooit alleen maar als Kerkvorst is aangewezen door de Romeinse Keizer ten tijde van het Romeinse rijk. Ze hadden toen de Christelijke godsdienst nodig als staatsgodsdienst. Hij werd helemaal niet als Paus aangewezen alsof het de functie was van een wereldheerser. Er zijn altijd nog meer bisschoppen in de wereld geweest die minstens even hoog geplaatst zijn als hij al waren ze alleen doorgaans veel minder rijk."
Misschien ziet hij dat nu ook wel beter in dan vroeger. Door zijn terugtreden wil deze Paus misschien laten weten dat hij ook maar een mens is en dat het allemaal te veel voor hem is geworden. Het zou een soort nederigheid zijn waarvoor je respect kan hebben.

"Het zou inderdaad kunnen dat hij ook geestelijk heel vermoeid is. Misschien heeft hij wel zaken willen veranderen maar lukte hem dat niet. Toch had ik meer van hem verwacht. Maar aan de andere kant ... Ik zou ook niet graag in zijn schoenen hebben willen staan want het is een lastige wereld."
Zonder meer. De wereld lijkt veel op Amsterdam. Daarom trekt hij die schoenen nu eindelijk uit en mag hij ze ruilen voor een paar mooie Pradapantoffeltjes. Met de hand geborduurd en lekker warm. Laten we het hem gunnen want de tijd is gekomen waarin hij eindelijk uit mag rusten.