Van Der Klein en de kinderboekenschrijvers

alt"Een kinderboekenschrijver moet ook een goed auteur zijn. Dat was het credo van Theo Thijssen."
Het is hier inderdaad klein maar fijn Van der Klein in dit Theo Thijssenmuseum. Toevallig ben ik gek op jeugdliteratuur.

"Daarom heb ik je hier uitgenodigd want ik zag het al in de gang van je huis. Lange planken vol jeugdliteratuur. Vaak toch van vroeger?"
Er worden nu ook mooie jeugdboeken geschreven maar vroeger waren ze soms ook rijk geïllustreerd. Daar val ik voor. We gaan binnenkort weer lekker over het Stripschap schrijven...

"Ach ja... Over smaak en zo... "
Oh... Kijk... Hier staat een echte Top Naeff met swingende verhalen over een groep schoolvriendinnen. Vaak gelezen en herlezen...

"Wat was daar bijzonder aan? De meeste bezoekers van dit Theo Tijssenmuseum gaan voor Pietje Bel, Dick Trom en Stijfkopje."
Het boek Schoolidyllen van Top Naeff vertelde ook over één van de vriendinnen die ernstig ziek werd en stierf aan TBC. Die ziekte kwam vroeger nog veel voor.

"Best zielig. Helaas begint het weer voor te komen maar gelukkig op heel beperkte schaal in ons land. Het is een nare ziekte.`
Heel veel meisjes en vrouwen - moeders lazen het boek ook stilletjes mee - hebben vroeger wat afgehuild bij dat verhaal in het boek.

`Geef mij maar brutale avonturen...`
Dik Trom at veel te veel maar hij was wel leuk. Dit soort jeugdboeken heeft tenminste aan mij als kind vanuit een kille jeugdsituatie de illusie van een warm gezinsleven geschonken. Iets wat sommige mensen vast wel herkennen.

`Lees maar eens in het Gastenboek wat men daarover schreef...`
Je bedoelt dit?... Hier schrijft iemand... Met meisjesboeken had ik vroeger nooit zoveel. Mijn moeder noemde mij nooit ´snoes´ of ´dot´.

`Waarschijnlijk las zij ook liever jongensboeken. Als iedereen zo´n instelling als zij heeft zou dat de hele Bouquetreeks ondergraven. Weet je trouwens dat de allerberoemdste jeugdboeken oorspronkelijk voor volwassenen geschreven zijn? `
Aan welke boeken moet ik denken?

`Robinson Crusoè, Don Quichot, Tarzan, Jule Vernes...`
Maar je hebt ook Alice in wonderland en Peter Pan... Dat waren regelrechte kinderboeken waar volwassenen ook van houden. En ik las vroeger ook altijd Indianenboeken over Old Shatterhand en Winnetou. Toen ik ze later nog eens inkeek stonden daar akelige martelingen van slechterikken in die ik kennelijk vroeger totaal niet begreep. Het drong niet echt tot me door.

`Nederlands beroemdste schrijver Multatuli waar nog een standbeeld in hartje Amsterdam van staat schreef ook verhalen over de jongen Woutertje Pieterse. Hij kreeg een in-trieste extreemburgerlijke opvoeding en las verhalen om in weg te dromen. Hij was vooral gek op zeer gewelddadige amorele ridders. Op diezelfde manier doen veel kinderen oorlogszuchtige computerspelen `
Lezen is toch intensiever in je innerlijk.

`Nou... Dat weet ik niet hoor. Jammer dat kinderen steeds minder op speelplaatsen lekker tekeer gaan en een beetje vuil worden. Rollen en dollen... Dat maakt ze weerbaar en spontaan.`
Kinderen moeten ook niet te veel volwassenen nadoen want dat is zo absurd. Ik zag in een restaurant een aardig klein meisje binnen komen met haar familie. Het kind was modieus zo opgetuigd alsof ze als mannequin zo de catwalk op moest. Maar de rest van de familie zag er saai uit.

`In de VS worden kleine kinderen vaak van baby af zo gepusht om beroemd te zijn. Beroemd zou samenhangen met status en veel geld. Die kinderen gaan daar voor leven. Beroemd zijn is alles. De rest doet er niet toe. Het kind wordt het recht ontnomen zich natuurlijk te ontwikkelen. Daardoor zie je daar vaker die kleine overdreven modepopjes.`
Als een volwassene een groot stuk kind in zichzelf bewaard heeft en je komt het tegen bij een ontmoeting kan dat heel verfrissend werken.

`Vooral bij creatieve mensen kom je gelukkig steeds het kind tegen wat ze ooit geweest zijn `
Ja. Het hoort er inderdaad allemaal bij. Iedereen zou af en toe eens even stil moeten staan bij iets wat hij of zij vroeger graag deed of leuk vond. Contact blijven onderhouden met dat kleine joch of meisje wat je ook ooit was.

`Dat is niet voor iedereen makkelijk want sommige mensen hebben erg in de knel gezeten.`
Dan is het des te belangrijker dat ze het kind in zichzelf aandacht geven en supporten om dat allemaal goed te maken.