De Nieuwe Rappende Leraar

altGoed verhaal was dat over die Nationale Onderwijs Tentoonstelling want daarin staat de leraar centraal.
Het wordt wel eens vergeten maar de leraar -en ook de lerares- heeft een sleutelpositie...

Heel toevallig las ik deze week nogal wijdlopige theorieën daarover.
Zoals?


Het is bekend dat leerlingen veel meer en makkelijker leren als hun leraar goed gemotiveerd is. Dat geldt overigens voor elke opvoedingssituatie.
Ik maak anders ook vaak van die overdreven vaders en moeders mee die iedereen in de omgeving -en mij in het bijzonder- zwaar irriteren.
 
Komt ook wel voor. Je zinspeelt zeker op de voetbalvaders maar deze zichzelf-uitende-ouders motiveren hun kinderen daarmee ook helemaal niet.
Wat denk je dan van die ambitieuze mamma's en hun kleine schoonheidskoninginnetjes?
 
Bij dat tv-programma over de Nannies kon je goed zien dat ouders soms op een verkeerd spoor zitten. Maar met goede begeleiding komen ze er meestal wel uit.
Mmm... Ze laten vermoedelijk alleen die programma's zien waarin dat lukt.
 
Ik ga uit van de goede trouw van de ouders en de leraar. Natuurlijk kunnen ze fouten maken net als iedereen. Maar ze zijn als mens zelf ook een voorbeeld voor de leerling.
Okay.
 
Maar met al die digitale programma's raakt het contact van mens tot mens helaas steeds een beetje te veel op de achtergrond. En de opgroeiende leerling heeft juist die menselijke contacten hard nodig als voorbeeld.    
Je wilt daarmee toch niet verklaren dat de moderne leerling qua educatie als mens nu is overgeleverd aan het lesmateriaal wat door onze eigentijds rappers wordt verkondigd?
 
Als er geen duidelijke andere invloeden zijn ligt dat wel voor de hand. Het zal overigens wel een hele beleving zijn voor een klas als onze leraren/leraressen nu ook al rappend les moeten gaan geven over de 80-jarige oorlog! 
Haha... Dat duurt toch veel te lang. Die leraar of lerares raakt halverwege het verhaal al volkomen buiten adem. Je mag trouwens wel van geluk spreken dat de 80-jarige oorlog nog steeds tot de verplichte lesstof op scholen behoort.
 
Zolang die leraar moet rappen kan hij zich tenminste onttrekken aan de zoveelste ellenlange vergadering in de lerarenkamer waar de onderwijsmanager zijn lerarencorps in housestijl corrigeert.
Voor zo'n klas zou het wel een stuk gezelliger kunnen worden. De rap-van-de-week: alles over Napoleon bijvoorbeeld.
 
Nieuwe-stijl-leraar/lerares met nieuwe resultaten maakt het leren leuk. Jaja... Dat wil zeggen als de klas de rapper kan verstaan... Het gaat altijd zo razendsnel: tak-tak-tak...
Natuurlijk verstaan ze het niet. Iedereen doet altijd alsof. Dat hindert ook niet want ze kunnen het later nog altijd allemaal op de computer terugkijken en beluisteren.