Stressvol voorjaar voor Van Der Klein

alt"Dit is een supermega stressvol voorjaar nu..."
Maak je niet zo druk Van Der Klein. Je bent de burgemeester van Amsterdam niet hoor. 

"Dat heb je dus tenminste wel gezien... Hij is trouwens minder gestresst dan ik."
Al die emotionaliteit heeft te maken met de draaiing van de aardas. Ik voel ook zoiets. Het is beslist niet gewoon.

"Vind je het nu ook niet vreemd dat iedereen tegenwoordig lijkt te worden achtervolgd door een stressgevoel als je zomaar even niets doet?"
Dat is inderdaad merkwaardig. Door een te sterke stress kom je bovendien soms juist tot niets.

"Soms lijkt het ook alsof iedereen in deze tijd continu produktief moet zijn..."
Daarom doen zoveel mensen tegenwoordig ook aan meditatie of mindfulness. Dan kunnen ze tenminste even ophouden met hollen en rennen en moeten ze wel een tijdje stil staan.

"Dat is wel heel kunstmatig toch? Het is veel natuurlijker om gedurende de dag af en toe gedurende kortere of langere tijd helemaal niets te doen."
Nee... Dat kan zomaar niet want als je gedurende een langere periode op een dag passief bent wordt je er direct door bepaalde mensen van verdacht heavy depri te zijn...

"Wat dat betreft heb ik nogal veel aan mijn fiets hangen want ik kan heel goed lang niets doen. Maar ik heb ontdekt dat het opruimen van zaken bij mij ook goed voor ontspanning kan zorgen."
Dat snap ik. Veel mensen gebruiken afwasmachines om tijd te besparen maar persoonlijk heb ik afwassen altijd heel leuk gevonden.

"Zeker met een muziekje op de achtergrond?"
Bijvoorbeeld. Als je dat zelf wil kun je veel voorkomende activiteiten best gezellig doorwerken maar er zijn natuurlijk grenzen.

"Je hebt het nu zeker over vloeren vegen, knopen aanzetten of boeken sorteren!"
Zoiets tast mijn goede humeur aan. Daar heb ik dus speciale opruimkabouters etc. voor.

"Fijn dat we allemaal zoveel verschillen. Ik vind het heerlijk om mijn boekenkasten te doorzoeken en van alles tegen te komen wat ik vergeten was. Ik geef ook toe dat ik een heel klein beetje trots ben op mijn boekencollectie."
Een klein beetje? Je loopt gewoon náást je schoenen daarover. Is dat niet wat ouderwets? Tegenwoordig gaat alles digitaal. Huizen vol boekenkasten maken de moderne mens zelfs enigszins wantrouwend over de bewoners. Boeken horen nu thuis in de digitaliteit.

"De wát?... Bedoel je de e-readers? Voor echte liefhebbers en lezers is dat pure armoede. Er is niets te vergelijken met de geur van papier en inkt. Het heerlijk vasthouden van een echt boek met een mooi verhaal. Om dan nog maar te zwijgen over een intrigerende cover... "
Veel mensen zijn nu eenmaal op andere leesgewoontes overgestapt. Muziek wordt ook op allerlei apparaten gedownload.

"Toch is niet voor niets de laatste jaren de belangstelling voor de klankrijke platenspeler van vroeger weer helemaal terug. Er wordt ook flink betaald voor echte grammofoonplaten van vroeger met artistiek vorm gegeven hoezen."
Dat is waar Van Der Klein. De mensen die dat verzamelen hebben heel gevoelige oren en zij maken een zeer deskundig onderscheid tussen wat echt is en wat dat niveau lang niet kan halen.

"Muziek blijft wel altijd muziek... maar door al dat kunstmatige reproduceren kan de ziel ervan verloren gaan."
Soul bedoel je... Niemand kan zonder soul want zonder soul besta je gewoon niet.

"Ik geloof dat ik maar een soulnummer opzet. Daar kan je ook lekker op dansen. Maar ik moet eerst nog wel het één en ander opruimen. Misschien kies ik  anders gewoon een volkslied... "
Een snik en een traan zijn nooit weg Van Der Klein. Laat de opruimbrigade maar beginnen.