Van Der Klein baalt toch behoorlijk

"Onze G.V. (Gemeenschappelijke Vriend) báált van de storm van kritiek op het huidige regeringsbeleid..."
Heb jij daar nu een emotionele reactie op of een politieke? Zijn uitbarstingen kennende rinkelden de ruiten natuurlijk weer in hun sponningen...  

"Het gaat meer over G.V. Hij vindt de kritiek op het kabinet zwaar overdreven omdat er nu eenmaal bezuinigd moet worden. Hij beweert dat het juist allemaal fout gelopen is doordat regeringen tot nu toe verzuimden allerlei maatschappelijke uitwassen aan te pakken. "
Mmm... Jij zit dus te koken nu? Ik bedoel dat niet aan het fornuis hoor ...

alt"Ja... Hij heeft het er totaal niet over dat er in deze tijd hele gezinnen zijn die helemáál niet eens meer kunnen koken."
Jij bent het dus niet eens met G.V. maar de hele wereld verkeert in een crisis Van Der Klein. En Nederlanders redden zich doorgaans toch redelijk.

"Een aantal mensen niet en daar gaat het om. Deze nieuwe moderne armoede doet een dringende oproep op ons geweten om juist de zwakken in de samenleving te beschermen. Een visie die trouwens door de huidige Paus wordt gedeeld."
Het is ook het standpunt van de meeste grote leiders van wereldgodsdiensten. Tot zover: geen nieuws onder de zon... Maar de bronnen waar wij in onze tijd uit putten zijn niet onbeperkt...

"Je kunt ook omgekeerd constateren dat de overvloed wel degelijk nog aanwezig is op onze planeet maar gewoon verkeerd verdeeld wordt Baruch. "
Als dat toch eens waar zou zijn... Dit raakt me diep. En ongetwijfeld veel andere mensen ook. Persoonlijk verloor ik als kind zoveel familieleden in de Tweede Wereldoorlog maar mijn leven werd gespaard.

"Waarom denk je daar nu aan? "
Ik vraag me bij zo'n dilemma altijd af waar ik voor leef. Ooit was ik zwak en werd mijn leven gered. Ik zou heel graag nu ook zwakkeren willen helpen maar hoe zou dat moeten als er geen voorraad genoeg is ...

"Daarom zou ik willen dat de vele miljarden die door een vorige generatie geruisloos zijn weggesluisd niet meer alleen in een beperkte financiële zakelijke wereld worden rondgepompt. Dan zouden de bronnen die er nog wel volop zijn heus niet zogenaamd zijn ópgedroogd.'..."
Je gaat in deze gedachtegang toch niet te veel uit van de patserige ondernemer met zijn zwaarbeproefde werknemers etc. etc.?

"Helemaal niet want dat is die starre visie van 50 jaar geleden. De homo economicus kwam daarna en zou het allemaal wel even beter doen. Ik sluit me volledig aan bij het moderne denken van nu wat veel economen, ondernemers en werkgevers trouwens met mij delen. Er moet juist meer financiële ruimte komen inplaats van alles alleen maar stuk te bezuinigen."
Bedoel je dat het geld wat nu onbereikbaar is weer in roulatie moet komen? Je kan dat wel willen Van Der Klein maar niemand geeft vrijwillig zoveel geld af...

"Ik weet dat het gecompliceerd is maar in Europa denkt men al verder en worden andere nieuwe wetten gemaakt."
G.V. zegt anders altijd dat het Huishoudboekje van de Staat eerst moet kloppen.

"Geld moet rouleren. Door het geld te laten rollen wordt de economie sterker. De goudstandaard wordt al lang niet meer gebruikt. Er moet op een heel andere manier worden bestuurd en geregeerd..."
'Op' is toch 'op' Van Der Klein?

"Zucht... Nu klink je net als G. V. Heb je die geschiedenisprofessor Maarten Van Rossem niet gehoord? Toen hij werd geïnterviewd bleek hij het volledig met mij eens te zijn en hij kon zijn economische visie ook overtuigend statistisch onderbouwen."
Hij had het inderdaad ook over het H-woord. En hij is nog wel een geschiedenisprofessor.

"Economisch denken is van alle tijden. En als je veel over geschiedenis weet kun je patronen op andere gebieden vermoedelijk ook snel herkennen. Iedereen kan dat. Het is net als bij sport. Neem bijvoorbeeld voetbal..."
Nee... Alsjeblieft... Genoeg...

"Voetbal moet ook een stuk plezier behouden. Niet alleen gaan om scoren of geld verdienen. Jonge voetbaltalenten met een bankrekening van hier tot Tokio. Het klopt gewoon niet. Zij starten verkeerd."
Ja hoor... Ik snap het. Het gaat om het intermenselijk verkeer. En samen iets als team willen bereiken. Maar ik snap niet waarom door jou overal voetbal en de Tour de France moeten worden bijgesleept. Ik wil er ook niet meer over horen. Koffie. Punt. Uit.