Van Der Klein reageert op YOLO

alt"Natuurlijk weet ik wat YOLO betekent... You Only Live Once..."
Ik dacht: You Only Love Once... Waarom kom jij nu niet meer bij van het lachen Van Der Klein? 

"Als je zoiets zegt denk ik daarbij aan een uitspraak van Gerard Reve: 'Vieze oude man van boven de 30...''
Heeft hij dat écht gezegd? Nouja... Het is dus niet zoals ik aannam You Only Love Once... Eén keer liefhebben en dan doodgaan is ook wel gek. Het is meer iets van bepaalde insecten.

"Mischien hebben wij mensen wel meer met insecten gemeen dan je denkt..."
Ah... Dat méén je niet. Griezelig... Mensen leven vanuit hun gevoel als het liefde betreft.

"Vaak zijn wij mensen ook maar één of twee keer heftig verliefd in ons leven. Dan krijg je zulke heftige ervaringen dat je het haast niet meer aankan. Daarna denk je dan: "Het zal wel."
Hiermee bedoel je toch niet zoiets als Don Juan of de Zwarte Weduwe? De zogenaamde ladykiller of die enge spin die haar partner na de daad verorbert? Eng... ng...ng...

"Dat laatste is inderdaad een vreemd feitje wat wel waar schijnt te zijn. Maar ja... laat maar."
In haar column schreef Quyvorim Biervliet laatst: ' ... En dan op een dag word je wakker en je realiseert je dat je geen 23 meer bent. Het is nu tijd om serieus te worden. Vrijheid en blijheid zijn voorbij... ' 23... Is dat niet belachelijk vroeg?

"Voor onze huidige tijd misschien wel. Vroeger werden mensen vaak niet ouder dan 30 of 40. Vaak begon men met 15 jaar al te werken. Toen had je vaak op je 12de jaar al verantwoordelijkheden."
In het boek van Kees de Jongen las ik dat Kees ook met zijn 12de jaar op kantoor ging werken.

"Daardoor kon het gezin toen het hoofd boven water houden. Er zitten veel autobiografische elementen in dat boek maar de echte Theo Thijssen heeft wel kunnen doorleren en zich steeds verder ontwikkeld."
In de huidige studentenwereld moet ook vaak zwaar worden aangepakt met studie en bijbanen om genoeg te verdienen.

"Ik beweer ook zeker niet dat alles nu beter dan vroeger is verdeeld. Ook niet voor de jongeren die de maatschappij instappen. Het verschilt per generatie maar de huidige 20-ers beleven een laagconjunctuur die ook voor 50-ers herkenbaar is. "
Toch tamelijk treurig dat jongeren nu zo moeten bezuinigen om heel veel later op pensioen te kunnen rekenen. Wel zijn mensen van nu gemiddeld veel gezonder en leven beter dan vroeger.

"Misschien zijn er ook meer onzekerheden maar je kunt je ook te veel opfokken. Je laat de stress dan te veel op je inwerken. Er zijn geen totale garanties. Nergens en nooit. Niemand garandeert jou dat het morgen absoluut niet gaat regenen. Maar ontwikkelingen in het verleden maken het wel aannemelijk dat Nederland binnen 15 jaar weer een superrijk land is."

Dat zou best waar kunnen zijn Van Der Klein maar gebeurt dan wel op lange termijn. Ondertussen vraagt het om geduld. Kilo's geduld. En tegenwoordig moet juist alles snel, sneller en allersnelst gebeuren... Dat geldt trouwens ook voor ons. Laten we daarom nu nog wat bestellen voordat ze hier het terras gaan sluiten. Wat wil jij drinken? Het is zo warm... Ik bestel minstens 10 glazen water om ook wat over mijn hoofd te kieperen...