Braintrain truc van Quyvorim Biervliet

altLinks en rechts komen eigenlijk niet voor in mijn vocabulaire. Nog steeds haal ik moeiteloos links en rechts door elkaar. Toch vreemd want ondanks het hier gaat om richtingsgevoel dat van geen kant klopt... vind ik zonder een navigator iedere gewenste plek binnen een straal van ongeveer 25 km van mijn woonadres moeiteloos terug. Hoe? Met een paar simpele aanknopingspunten. Bij mij moet je niet aankomen met volg noordwestelijke richting en nog meer van dat soort vage beschrijvingen. Gebruik dan liever:...Bij de eerstvolgende McDonalds links en de tweede zijstraat na Praxis naar rechts.

De gesprekken met goede vriend TomTom lijken ook soms op echtelijke ruzies. Zeg maar gerust dat we een haat-liefde-verhouding hebben ontwikkeld. Maar hoe komt het toch dat links en recht zoveel met elkaar worden verward? En ja, ik troost mijzelf met de gedachte dat ik hierin niet de enige ben.

>> ‘Het is geen gebrek aan intelligentie, stelt bioloog Tijs Goldschimdt.’ <<

Hij schreef het boek ‘De andere linkerkant’ (2003) over de rol van links en rechts in de evolutie. Oftewel: je andere links, zoals vrienden en familie dat nog steeds liefkozend zeggen, terwijl ik het telkens presteer om de richting van mijn schrijfhand te kiezen.

Voor & achter en boven & onder, dat zijn wezenlijke verschillen. MAAR voor ons tweezijdige a-symetrische wezens hebben links en rechts geen ECHTE betekenis. Waarom? Je linkerkant is een spiegeling van je rechterkant, zo blijkt uit onderzoek. Het is daarom niet meer dan een afspraak om ze zo te noemen.

Het goede nieuws is dus dat je vriend(in) nu misschien nu iets meer begrip voor je zal hebben wanneer je weer eens links afslaat in plaats van rechts. O ja, dat vrouwen hier meer last van hebben, laat zich misschien wel raden.

MAAR excusez moi: de reden hiertoe is dat hun hersenhelften meer op elkaar lijken dan bij hun wederhelft.

Mijn braintrain truc? Een overdreven grote ring om mijn linker ringvinger en een armbandje om mijn rechter pols... maja dat is ook maar een afspraak die ik met mijzelf heb gemaakt.