Amsterdam is een open fotostudio

 

altTijdens een tocht van her naar der in de hoofdstad ziet Aloys Ginjaar op de Amstel een opmerkelijke te-water-lating. "Soms zie je mensen voorbij komen en hoor je toevallig een gespreksflard die je niet meer loslaat. Of je komt terecht in een bijzonder leuk moment... Een dichter maakt dan meteen een aantekening in zijn hoofd. Maar een fotograaf niet..."

Hij verzucht: "Gelukkig heb ik altijd wel een camera bij me. Deze keer keek ik mijn ogen uit naar dit pontje. Of is het een vlot? In het midden staat een enorm grote witte hond. Die man zit er heel verjaardagachtig bij en mevrouw staat druk te bellen..." Waar varen zij heen?

In Amsterdam gebeurt het. Dat weet iedereen. En Aloys Ginjaar loopt dus nooit voor niets langs de Amstel.

Ergens zag ik nog een vuilnisemmer en een reddingsband op dit vlot. Ze hebben ook proviand meegenomen.

"Ze hebben alles bij zich. Ik zag ze de Amstel afzakken en rende daarvoor over de brug om aan de overkant nog een foto van hun reis te schieten. Soms moet je als fotograaf iets vastleggen. Je herkent in een flits een gekke situatie waar anderen soms aan voorbij gaan..."

Misschien wordt de grote witte hond wel ontvoerd... Of ze varen voor een goed doel naar verre pleisterplaatsen tot het gaat regenen... En als ze dan heel zielig daar aankomen halen ze veel geld op.

"Alles is mogelijk. Op Facebook constateerde iemand : 'Dit moet je tante op een houtvlot zijn!' In Amsterdam gebeurt nu eenmaal alles. Voor mij is Amsterdam een open fotostudio."