Van Der Klein over vriendschap Rusland en Nederland

altWist jij dat de vriendschap tussen Rusland en Nederland al net zo lang bestaat als de Amsterdamse grachtengordel waar wij zo vreselijk trots op zijn? En die grachtengordel heeft zelfs als voorbeeld gediend voor de bouw van de indertijd nieuwe hoofdstad van Rusland: Sint Petersburg.

Die stad heette toch een tijdlang Leningrad?

Nu is het weer Sint Petersburg. En het is zo grappig dat in diezelfde historische jaren ook een Nederlandse nederzetting werd gesticht aan de Westkust van Amerika op het eiland Manhattan. Nederland vestigde in allerlei landen nederzettingen en had 'voelsprieten' in de hele wereld. Daardoor hebben wij met ons land meegewerkt aan de belangrijke ontwikkeling van het internationaal recht. En daarom vind je het Vredespaleis ook in Den Haag in ons land.

 Ja... In Den Haag vond nu juist dat vervelende incident plaats waarbij een huislijke situatie uit de hand is gelopen. Ieder huisje heeft zijn kruisje toch? Jammer dat deze kwestie naar buiten toe zo wordt opgeblazen...

Aan beide kanten wordt alles veel te groot gemaakt. Er is nu eemaal een verschil in culturen. Inderdaad jammer dat onze landen elkaar wederzijds onvoldoende respecteren. Maar echte vrienden moeten elkaar ook kritiek kunnen geven.

400 jaar vriendschap tussen Rusland en Nederland en opeens worden de wederzijdse betrekkingen fors beschadigd... Misschien komt dat ook doordat wij Nederlanders ons als te volmaakt beschouwen.

Wat bedoel je?

Rusland is een zeer groot land met heel verschillende volkeren die soms totaal anders in het leven staan. Nederlanders kunnen zich erg gelijkhebberig gedragen. Ook in het buitenland. Misschien vinden wij onszelf te volmaakt.

Hoezo?

Ons land heeft ook tijd nodig gehad om angsten voor mensen die anders zijn kwijt te raken. Het is heus nog maar ruim een generatie terug dat ik hier in Nederland ook door collega's en anderen om mijn openlijke vriendschap met homosexuele mannen werd belasterd en bespot. Men vond dat zeer onbeschaafd en liet dat ook merken.

Vervelend voor jou. Je hebt mij dat nooit verteld. In Rusland was men aanvankelijk tamelijk vrij maar is de klok tegenwoordig een stuk teruggedraaid door een nieuwe wet. Er zijn overigens heel andere grote problemen die daar om aandacht vragen. Er speelt veel meer maar tijden veranderen. In deze zaken zal vermoedelijk iedereen vinden gelijk te hebben.
Vrienden moeten desondanks toch proberen elkaar kunnen begrijpen. Soms moet je betrokken zijn uit zelfbehoud maar als ik mag kiezen... Zeg ik eerlijk: ik woon toch liever hier in Nederland.