Van der Klein: Smijt niet met psychologische etiketten

Het smijten met psychologische etiketten gebeurt tegenwoordig wel heel makkelijk.
Heb je het nu over anorexia Van der Klein? Al die over-slanke types? Ze zijn vaak te zenuwachtig om lekker en rustig te eten.

Zo simpel ligt dat niet Baruch maar daar heb ik het trouwens niet over. Er worden tegenwoordig naar mijn smaak wat te makkelijk bijna psychiatrische etiketten rondgedeeld. Het lijkt een modeverschijnsel...
Rond delen? Welk feestje bedoel je? Je strooit zelf nu wel veel moeilijke termen rond.
Ik moet gewoon iets kwijt over het feestje van de psycho-industrie. Daar ben ik trouwens nu nog niet eens aan begonnen.
Nou... Je kunt het toch niet voor je houden. Zeg het maar. Welke etiketten worden te gretig bij anderen opgeplakt?
Hier komt mijn lijstje. Allereerst ADHD en allerlei bijvormen daarvan.
Nu moet je toch ophouden Van der Klein. Want toevallig ken ik enkele personen die mij vreselijk trots hebben laten weten dat dit achteraf over hun kindertijd bij hun kon worden vastgesteld.
Allemachtig... Waar blijft toch eindelijk die koffie?
Als jij daar maar niet extra-rumoerig van wordt.
Ik dacht juist over dat andere makkelijk aangeschafte etiket. Autisme. Misschien moeten we het daar eens over hebben.
Welnee. Daar hebben hele volksstammen het al over. Het is vast heel naar als je dat meedraagt. Maar in bepaalde periodes vertoont iedereen wel eens van die trekken. Dan kijk je anders naar de wereld om je heen en wil je je isoleren.
Ik zag laatst een documentaire over ouders die het heel moeilijk hadden met hun autistische zoon. Dat was iets heel anders. Het was echt.
Dat neemt niet weg dat iedereen wel tijden kent waarin je niet zo makkelijk op de been kunt blijven. Dan stoot je vooral je omgeving af en je komt niet in beweging om iets te veranderen.
Dat is dan toch tijdelijk.
Behalve als je omgeving je tot autist heeft bestempeld. Dan stel je iedereen zo teleur als je weer gewoon gaat doen.
Ha! Laat me niet lachen. Daarom vind ik dat die etiketjes te snel op mensen worden geplakt.
Het kan een manier van belangrijk-doen tegenover anderen zijn. Soms heeft iemand dat nodig. Het is nog niet eens zo makkelijk om dat goed te doen. Waarom ráákt je dat? Volgens mij geef jij niemand de kans een etiket op jou te plakken.
Als ik ze dat anderen zie aandoen maakt dat me een beetje depri-neurotisch en psychotisch etc. door elkaar.
Hemeltjelief... dat is dan niet gewoon compleet en fantastisch instorten ... maar superhard werken! Wat moet jij nog veel en lang oefenen Van der Klein voordat ik jou echt geloof! De koffie komt er nu toch aan. De zon komt eindelijk te voorschijn na uren heel autistisch achter de wolken te hebben weggescholen. Het is zo'n fijne dag: je zou er bijna ADHD van kunnen worden.