Van der Klein over de Oer-Brul

"Het Nederlandse leger heeft tegenwoordig homosexualiteit volledig geaccepteerd. Als het leger uitgestuurd wordt naar landen waar homo's nog steeds vervolgd worden levert dat vaak behoorlijk veel moeilijkheden op."
Ach Van der Klein... Dat gebeurt hier in ons land ook nog want ik sprak laatst met een dakloze die het in zijn vaste kring contacten ook niet naar buiten kon brengen.
"Er zijn toch nog altijd veel mensen die heel ouderwets denken."

Onder daklozen bevinden zich vast ook veel mensen van andere culturen met andere inzichten. Zij weten alleen wat zij in hun land en cultuur daarover hebben geleerd.


"Zou kunnen... Toch zijn het ook soms mensen met een alternatieve levensstijl waarvan je niet zou verwachten dat zij juist hierover zo on-vrij zouden denken."
In eigen land in de mannensportwereld schijnt men het ook heel moeilijk te accepteren. Ik herinner me van jaren geleden een voetbalscheidsrechter die in een extreem korte broek een voetbalwedstrijd floot. Hij werd overal in de media ontzettend belachelijk gemaakt. Die reactie was zo overdreven raar.


"Ik weet wie je bedoelt maar hij was een heel goede en succesvolle scheidsrechter."
Frans Derks was het. Ook een knappe man. Vermoedelijk was die reactie indertijd gebaseerd op jaloezie. Toch vreemd want je hebt ook vrouwen met ontzettend superkorte rokken. Daar maakt toch ook niemand zich druk over?


"Maar zij fluiten dan ook geen voetbalwedstrijd... Bij vrouwenvoetbal wordt homosexualiteit trouwens wel geaccepteerd."
Sommige hetero-meneren vinden anders vaak dat deze dames iets te vaak de macha uithangen. Dat verkondigen ze tenminste graag in persoonlijke conversaties aan hun lieve onderworpen gezellin.


"Mogelijk veronderstellen zij dat deze sterke vrouwen met hun concurreren maar dat klopt niet Baruch."
Nou... Tja...


"Onze Nederlandse voetbalheren hebben momenteel in ieder geval volop kansen alle frustraties op ieder gebied en uit het heden en verleden volkomen weg te spelen. Zelfs als ze niet als altijd aanvallend mogen spelen. Dus wanneer ze meer verdedigend en op effectiviteit gericht zijn... "
Hiermee wordt de volledige voetbalcursus aan mij gegeven voor vandaag hopelijk afgesloten?


"Als alle frustraties straks zijn weggespeeld komt er misschien meer ruimte om wat vrijer te kunnen denken. Wat dat aangaat zijn de sportvrouwen een heel stuk verder. "
Je kunt op elk gebied een wedstrijd winnen maar het gaat er om hoe je jezelf daarbij voelt. Hoe kun je met jezelf de balans daarin vinden.


"Dat klopt. Spanningen horen helaas vrijwel automatisch bij het leven. Soms staat iemand daarin voor een keuze-moment. Dat is een individueel moment. Mensen ontladen zich nu eenmaal op verschillende manieren. Soms kan de Oer-Brul bij een voetbalwedstrijd daarvoor enorm bevrijdend werken!..."