Van der Klein is nogal kritisch

"Wees gewoon eens blij met wat zij hebben bereikt... Ik bedoel: zij, wij, ik of jullie hebben bereikt..."
Van der Klein... Wat bedoel je in vredesnaam? Je staat in vuur en vlam -geloof ik- maar waar gáát dit over?


"Het gaat bijvoorbeeld over de topprestaties van Ajax."
Ik vraag het beleefd maar wélke topprestaties? 

"Ajax werd VIER keer achter elkaar kampioen van Nederland hoor..."
Gek dat ik dat niet meegekregen heb maar die lange voetbalgesprekken op tv klinken zo verwarrend. En zo verongelijkt in de oren van outsiders.


"Bepaalde insiders - namelijk sommige Ajaxsupporters- reageren ook heel negatief. Ze hebben altijd op alles kritiek. Dan gaat het weer los over een nieuwe speler en dan moet de kwaliteit van het spel het weer ontgelden..."
Hebben zij daar dan zoveel verstand van?


"Blijkbaar wel. Alleen is hun manier om daarover te communiceren heel ontmoedigend voor diegenen die echt op het veld staan en het harde werk doen."
Misschien zijn die types die zo overdreven kritisch reageren er zelf thuis aan gewend ook steeds te worden afgekraakt. Daardoor weten ze niet hoe ze dat anders moeten aanpakken. 


"Nouja... mogelijk valt hun eigen leven hun tegen in vergelijking met de door hun bewonderde voetballers. Daarom is het wel goed dat dit gemiddeld jonge voetbalteam tegen deze schimpscheuten en zure uitlatingen wordt afgeschermd door een vaderlijke trainer als Frank De Boer. Ex-bondscoach Louis Van Gaal heeft de stortvloed van ontevreden opmerkingen eveneens indertijd uitstekend gebarricadeerd. En daarnaast heeft hij ook een goede sfeer binnen het team opgebouwd. "
Onze voetballers zijn toch ook derde bij het wereldkampioenschap geworden? Dat lijkt me geweldig.


"Dat is het ook. Ze werden het zelfs tegen alle verwachtingen in. Verwachtingen die soms te veel naar boven werden bijgesteld waardoor het voor sommige mensen toch uiteindelijk weer tegenviel."
Het is ook nóóit goed of verkeerd. Als al die kritische figuren maar eens zelf gingen sporten in plaats van aan hun computer te kleven zouden ze pas dóórhebben welke toffe prestaties door het Nederlands elftal en Ajax zijn geleverd.


"Elke prestatie die iemand in de sport levert dwingt respect af. Iedereen in de sportwereld heeft daar recht op. Waarom zou je persé wereldkampioen daarvoor moeten worden?"
Daar begrijp ik ook helemaal niets van.  Laten we een kalmerend drankje inschenken. Het weer is ook zo mooi. Zonde om je zo druk te blijven maken.