Van der Klein spreekt in raadselen

"Een collega van mij werd er bijna gek van en vertikt het zonder meer om daar dan toch steeds antwoord op te geven."
Over welke geheimzinnige man heb je het? Of vrouw...


"Iemand die mysterieus wil blijven. Verder helemaal niets."
Dat is Geen Stijl van jou Van der Klein. Nodeloos Kwetsend bijna maar volgens mij heb je het nu over een man.

 

"Dat is in deze situatie totaal niet van belang."
Wel verdraaid Van der Klein... Nu wil ik het juist weten. Waarop wil diegene niet antwoorden? Gaat het om een mid-life crisis op te jeugdige leeftijd? Of een verderfelijke voorkeur voor punkmetal? Of -ook erg- de zwaar overschatte Rolling Stonses die maar niet met pensioen willen gaan?


"Je zit helemaal fout. Het heeft niet met leeftijd te maken. Zo iemand als Paul McCartney doet het trouwens ook prima op de bühne ondanks zijn leeftijd."
Je probeert toch niet mijn vragen te ontwijken? Wat vindt die collega zo ongelooflijk irritant? En waarom?


"Het gaat er om dat mensen die hoofdzakelijk alleen door het leven gaan zich regelmatig moeten verdedigen tegen nieuwsgierige vragenstellers die doorgaans proberen te maskeren dat ze zich in hun leven ongelooflijk vervelen. "
Kan zijn... Iemand die alleen leeft is voor anderen toch altijd intrigerend want in zo'n leven kan nog veel verrassends gebeuren.

 

"Er zijn mensen die het nu eenmaal heerlijk vinden om alleen te zijn met daarnaast af en toe enkele goede vrienden. Anderen willen nu eenmaal liever  constant gezelschap hebben. Het hinderlijke zijn mensen die herhaaldelijk daarover alles van je willen weten. Het liefst ook je pincode."
Vriendelijk vragen staat vrij maar even vriendelijk afwijzen ook. Wat is die steeds terugkerende irritatie?


"Het lijkt soms net of mensen die hoofdzakelijk alleen door het leven willen gaan daarvoor bij anderen verantwoording zouden moeten afleggen. Daar komt het wel op neer."
Dat is inderdaad onnodig. Op die manier bedoeld zou je het als misplaatste arrogantie kunnen opvatten. De tijden zijn wel veranderd. Vroeger had een vaste relatie als het huwelijk een hele mooie betekenis. Het bood een vorm van bescherming aan partners. Daar is de wet ook nu nog op ingesteld. Daarmee bescherm je ook eventuele kinderen...


"Dan komt het neer op een economisch principe en is de bijbehorende romantiek wel wat overtrokken. Die collega waar ik het over heb wil ook geen zesduizend vrienden op Facebook, Twitter, Instagram en ga maar door..."
Kan dat zomaar Van der Klein? Volgens veel mensen bestá je dan niet meer hoor...


"Mijn collega ziet dat totaal anders en zei: 'Het is juist fantastisch om te bestaan door niet-te-bestaan."
Heel filosofisch. Bestaan door niet-te-bestaan. Of wil je mij misschien in alle ernst laten weten dat jij juist een beetje vált op die collega? Het zou jammer zijn want dat heeft helemaal geen zin.


"Is dat waar? Je weet het nooit..."