Respectvol zijn naar anderen is Echt

Er zijn heel veel mensen die zeer onvoldaan zijn in hun leven omdat ze omringd worden door zoveel onechte contacten. Door liefdeloze statusobjecten en vooral veel fantasieloos afgekeken kleedgedrag. Jammer. Er is daarover lang geleden al een bekende uitspraak gedaan: :"Wees Uzelf", zei ik tot iemand. Maar hij kon niet. Hij was Niemand..." Er waren lang geleden al veel van die droevige losers die door hun omgeving of door zichzelf tot onechtheid werden genoodzaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor zogenaamde feestjes en parties die zo leuk zouden kunnen zijn maar waar je gebroken en leeg vandaan komt omdat iedereen daar dan voor de schijn contact met elkaar heeft. 

   Natuurlijk mogen wij van elkaar leren en samen overleggen hoe wij tot betere resultaten komen. Dat moet soms zelfs om de beste manier uit te vinden waarop wij kunnen leven en werken. Het is ook heus niet erg om te laten zien in je presentatie dat je bij een bepaalde groep hoort die zich door een manier van kleding etc. onderscheidt. Maar je niet in elkaars plezier kunnen verheugen en elkaar steeds aftroeven zet de balans dan weer op negatief resultaat. Dat kan gebeuren als mensen onder elkaar in relaties maar ook in je beroep als je mode produceert. Dan wordt het ambacht gedegradeerd.
Het is niet in orde als je een creatief gemaakt nieuw kledingstuk of accessoire op een goedkope manier namaakt en pronkt met jouw "vondst" die eigenlijk een ander toebehoort. Ook je nieuw aangeschafte kleding respectloos snel weer weggooien zonder te bedenken hoe hard daarvoor geploeterd werd in verre landen toont gebrek aan inzicht. Met hoeveel kleding, sieraden of schoenen  deel je niet een onvervangbare herinnering?  

En het kan ook heel fijn zijn maar eens wat minder te kopen voor een nieuw seizoen als je niet zeker weet of het artikel volgens eerbare methodes door fabrieken in het buitenland is gemaakt. Of voor mindere mooie kwaliteitsartikelen meer te betalen.

Ieder mens en iedere consument moet nadenken en keuzes maken over hoe je wilt doorgaan met alles in je leven en waaruit je allemaal moet of kunt kiezen. Ook met je modieuze shopgedrag.

Daarom staan wij ook geheel achter de actie die gestart werd door Fred de la Bretoniëre. Zo'n initiatief maakt ons bewust van de manier waarop wij kunnen bijdragen aan de levens van anderen. Hij was altijd heel origineel en echt in wat hij deed en is dat nu ook. Hij roept ons op tot eerlijk respect voor creatieve prestaties van anderen. Het moet er bij hem gewoon uit wat hij door ervaring al jaren lang weet. Dat is niet iedereen gegeven maar wel voor iedereen belangrijk om te begrijpen.
Door je te verheugen in de schoonheid en eventuele bijzondere kwaliteiten van anderen in plaats van jaloers er naar te kijken en anderen steeds alleen te overvleugelen schep je begrip en geluk voor anderen. En uiteindelijk keert alle energie die je oprecht uitzendt ooit weer terug naar jezelf.