Van der Klein over de Roemercijfers

"Het hoeft niet. Jij denkt dat je niet naar die Amerikaanse operette kan luisteren terwijl je een ander artikel schrijft. Maar met Windows kun je juist verschillende programma's tegelijk draaien."
Gelukkig want ik vond die South Pacific zo mooi gezongen... Minder mooi was het anti-Roemer geluid de laatste dagen. In de Telegraaf werd hij zo ongeveer plat gedrukt omdat hij de cijfers van een tegenbegroting nog niet paraat had. NRC/Handelsblad noemde hem gisteren "géén sluwe debater"met bijna-chocoladeletters.

"Roemer heeft een klein foutje gemaakt. Hij had gewoon moeten verklaren waarom er nog geen tegenbegroting van de SP was en daaraan moeten vasthouden."
O. Waarom had hij die cijfers nog niet paraat? Vond de SP die soms niet belangrijk?


"Op dat moment waren de algemene politieke zaken aan de orde. Het ging over de vraag waar we met Nederland nu en in de toekomst naar toe willen. De financiële beschouwingen komen altijd enkele weken later."
Misschien was het nog niet aan de orde om dan al met exacte cijfers te kunnen komen maar het gaf zijn tegenstanders strategisch een kans om Roemer van slecht werk te beschuldigen.


"Vermoedelijk welbewust want de kleinere PvdA ziet niet graag veel van haar kiezers naar de SP verhuizen."
Kiezers denken natuurlijk zelf ook onafhankelijk na. Enerzijds ziet men binnen de arena van de Openbare Beschouwingen in de Kamer een stelletje tot de tanden gewapende wolven elkaar bestrijden. Daarbij maakt Emile Roemer een coole kalme indruk. Aan de andere kant wekt zijn menselijke houding in dat strijdperk de suggestie van nonchalance.


"Dat laatste is volkomen absurd. Er waren wel degelijk doorgerekende cijfers beschikbaar maar die horen bij een speciaal 10-punten plan van de SP."
Als ik het goed begrijp is er op een tamelijk eigenwijzige manier gewerkt. De SP kan soms te-lekker eigenwijs zijn.


"Hoor eens... Er wordt door bepaalde mensen vaak aan vurige socialisten en vroeger ook aan communisten verweten dat zij nastreven dat-iedereen-hetzelfde-moet-zijn. Dus op dezelfde manier moet denken - liefst ook voelen - en vervolgens heel bang reageren op de afwijkende meningen van anderen."
Voelen ook? Vermoeiend hoor. Wat wou je daarmee zeggen?


"Het lijkt er momenteel integendeel juist meer op dat die eenvormigheid bij andere partijen hoogtij viert. Niet alleen in de politiek maar in de hele maatschappij worden we overdadig geconfronteerd en bijna bedolven onder de na-praters en ja-zeggers."
Dat is dan niet best want tegenstellingen zorgen juist voor kracht.Vooral tegenstellingen die elkaar aanvullen. De vonken mogen er dus best van afspatten in de Tweede Kamer tijdens de debatten als de mensen daarna maar weer goed met elkaar samenwerken. Daar komt het tenslotte op aan.


"Ik kom terug op de kunst van de muziek. Hoe zou jij het bijvoorbeeld vinden als er later een muziektheaterstuk zou worden geschreven over zo'n strijd tussen onze politici terwijl er niet ver hier vandaan enorme verschrikkelijke oorlogen plaats vinden? "
Ik begrijp je. Dan zou die passage over die niet aanwezige cijfertjes een onbenullig incidentje zijn.


"Toch frappant. Vroeger en nu kent meer paralellen dan je denkt. Weet je dat South Pacific is gebaseerd op een scenario wat een echt oorlogsverslag blijkt te zijn?"
Van der Klein... Je laat me rillen van angst.


"Nog frappanter is dat er een lied in zit waarvan de inhoud heel apart en juist nu heel actueel is. Het gaat over wat zich toen en nu weer in deze tijd afspeelt. Het zegt dat mensen die alle anderen hebben leren haten die niet tot hun groep behoren dat al voor hun 8ste levensjaar moeten hebben geleerd. Luister er maar eens naar: YOU GOT TO BE CAREFULLY TAUGHT..."