In één oogopslag het verhaal van de voetwedstrijd

Het is niet te geloven bijna maar digitaal magazine EMERCE meldt ons heel vaak zulke verrassende techhnologische ontwikkelingen dat nagenoeg iedereen perplex staat. Wie vinden dat nieuws niet zo verrassend? Dat zijn de snelle en innovatieve vooruit denkende aktievelingen die zich alweer met volgende vernieuwingen bezig houden.

Als je heel eenvoudig van huis uit denkt zijn alle vernieuwingen niet altijd met gejuich ontvangen. Is een afwasmachine bijvoorbeeld overal en voor iedereen het toppunt van geluk? Bespaart die echt zoveel tijd? En is het resultaat inderdaad als beloofd? En moet je heus via een armband te weten komen hoeveel stappen je iedere dag hebt gezet en of je je calorieën budget niet hebt overschreden? En steeds minder boeken lezen omdat de tv-progrtamma's vaak zulke mooie onderwerpen in hun uitzendingen aanbieden werkt onzelfstandig denken en passiviteit in de hand. Aan de andere kant zijn er zoveel zegeningen door de verbeterde techniek bijvoorbeeld op het medische vlak. Of in de zorg. Bij het veel makkelijkere boekhouden en in de communicatie. Het nieuwste is dat men in één oogopslag duidelijk het verloop van een voetbalwedstrijd kan zien. 

Informaticastudent Marijn Grootjans studeerde een dezer dagen af op zijn onderzoekswerk. Het platform Wave vertelt je desgewenst alles over het verloop van een voetbalwedstrijd. Alles wat je als topics wilt zien zoals doelpunten, overtredingen, schoten en hoekschoppen. Van een schot wordt bijvoorbeeld bijgehouden vanaf welke positie op het veld werd geschoten, door wie, met welke voet, of het op doel gericht was en of de keeper of een andere speler de bal tegenhield. Ook over de individuele speler wordt meteen alles openbaar.
Het scherm geeft onmiddellijk weer van waaruit een speler ooit op doel heeft geschoten, waarbij de kleur staat voor hoe vaak een schot vanaf deze positie een doelpunt opleverde van deze speler. Grondige informatie voor voetbalclubs die spelers daarmee ook vervelend de grond in kunnen boren. Zogenaamd hun techniek verbeteren maar in feite hun even laten zien dat zij niets voorstellen voordat ze dit of dat bereikt hebben. Want... want al die tools zijn in handen van de juiste mensen waardevolle hulpmiddelen om iemand zich te laten ontwikkelen maar er zijn nu eenmaal coaches én coaches.

Bij sommige mensen tellen allleen de directe zichtbare resultaten zonder dat zij ook maar een grein van begrip opbrengen over wat dat opjagen voor anderen in hun leven voor destruktieve gevolgen kan hebben. En hoe moet je de manier van leiding geven testen? Niemand is perfect dus wordt het vaak niet snel duidelijk dat ieand op een foute manier leiding geeft. En als alleen die getalletjes op het scherm tellen kan dat tot foute maar zogenaamd bewezen conclusies leiden. Zo kan er aan technische prestaties die de wereld vooruit proberen te helpen ook een andere kant zitten die niet uit het oog moet worden verloren.
Misschien gaan straks mensen door de nieuwe techniek - van die ene oogopslag en dan alles zien- ook naar veel minder wedstrijden kijken. Jammer voor enkele van onze columnisten en al die voetballiefhebbers die er nu nog altijd met zoveel verwachting naar uitkijken hoe de wedstrijd zal verlopen.