Van der Klein signaleert trends

"Ik zag laatst een interessante expositie in het Joods Historisch Museum van verschillende fotoverzamelingen van diverse fotografen."
Zeker allemaal foto's van vroeger... Allemaal gedoe in sepia of zwart-wit. Het gaat in deze tijd veel te vaak over mensen die er niet meer zijn alsof mensen van nu te gewoontjes worden gevonden.

"Niet zonder reden want nostalgische foto's stralen veel meer sfeer uit en de mensen die je daar ziet kijken niet zo verbeten. Ze lachen ook echter en meer."
Ik herinner me inderdaad een verhaal van Parijse fotomodellen op coutureshows die op de catwalk niet mochten lachen maar boos moesten kijken. 


"Als je de hooghartige gezichten van bepaalde couturiers ziet valt er ongetwijfeld ook weinig te lachen rond zo'n event."
Wat wil je Van der Klein? ... Er werd verteld dat met lachende mannequins op de catwalk na zo'n show veel minder verkocht werd.


"Alsof die kleding alleen maar zou mogen worden gedragen door bloedserieuze mensen."
Dat zou je uit de prijzen best kunnen afleiden. Alleen betaalbaar door grote zakenvrouwen en Arabische prinsessen.


"Toch herhalen jullie modejournalisten vaak dat oude tradities uit de modewereld niet zullen verdwijnen. Datzelfde geldt trouwens  toch ook voor onze beeldcultuur en voor de muziek van vroeger. Sterker nog: je moet je daarvan de oude basiskennis kunnen toeéigenen om nieuwe ideeën te kunnen ontwikkelen."
Dat klopt wel. In de vorige eeuw voelde de vrouw zich bevrijd toen ze in lange broek mocht verschijnen. Nu worden we weer overspoeld door een jurkenklimaat maar de lange pantalon blijft.


"In de muziekwereld zijn ook bepaalde patronen die zich herhalen. In de vorige eeuw had je bijvoorbeeld componisten die meer geluidsarchitecten waren dan musicus. Ik denk aan Frank Zappa die ook nu nog een vaste kring van fans heeft. Toch komen er daarnaast in radio- en tv-programma's steeds meer traditionele muziekvormen voor het voetlicht. Neem bijvoorbeeld de belangstelling voor oude jazz. Daarnaast is de DJ-world met dance natuurlijk helemaal van deze tijd."
De DJ-muziek neemt qua geluidsvolume zoveel ruimte in beslag. De rappers zijn veel individueler en ook helemaal van nu. Ze zijn strijdvaardig en proberen mensen te laten nadenken over hun teksten. Soms klinken ze boos maar ze dragen toch een bepaalde mening uit.


"Toch denk ik dat de rappers voor heel jonge mensen ook al weer ouderwets zijn. Alhoewel tegengestelde smaak ook zorgt voor pittige communicatie. Geen idee... Soms denk je wel eens dat er een hele nieuwe wereld is ontstaan die aan jou helemaal is voorbij gegaan."

Maak je niet ongerust want al die blitse types die zo voortreffelijk de laatste trends weten op te pikken zijn ook behoorlijk vermoeiend. Het zal je helpen als je denkt: "Zou deze dame of heer ook gewoon spruitjes eten?


"Haha... Ja graag.... Spruitjes zijn weer helemaal lekker en duurzaam en groen."