Van der Klein: een visie op relatie Oost-West

"Wladimir Poetin is voor mij niet het symbool van de oude Sovjet Unie. Hoewel veel Russen daar misschien anders over denken. De oude Sovjet Unie was het land van het communistische experiment dat aanvankelijk veelbelovend was maar later zeer te kort schoot."
"Over dat laatste vooral heb ik nogal veel gehoord Van der Klein."


"Dat stuk van de geschiedenis wordt door historici heel uiteenlopend beoordeeld Baruch. Poetin is wel in die periode -in een tijd vol tegenstellingen- opgegroeid. Zijn ideaal is de invloed van Moskou te herstellen als eenheid binnen de Euro-Aziatische landen."
"Welke landen bedoel je?"

"Behalve Rusland hoort daar ook Wit-Rusland bij, de Oekraïne en Kazachstan. Maar in plaats daarvan verkeren de Russen door de oorlogscrisis nu in geldnood."
"Ik dacht dat ze over een enorme gasbron beschikten? Geeft dat hun geen macht?"


"Ze proberen wel hun macht daardoor te verstevigen. Dat valt niet mee want er zijn ook nog steeds oorlogen aan de gang in bepaalde delen van die landen waar zowel de Russen als het Westen gedeeltelijk de hand in hebben."
"Volgens onze Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is er een tijdelijke wapenstilstand getroffen waarvan hij hoopt dat die permanent zal worden. Hij zei ook dat de internationale gemeenschap alles op-alles-moet zetten om dat te bereiken. "


"Een mooi streven maar dan zal er eerst nog heel water onder de brug door moeten stromen. Er moet daar nog heel veel helen. Al wordt er natuurlijk achter de schermen voor ons onzichtbaar al druk en veel onderhandeld."
"Er werd ook een Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking door hem genoemd om spanningen tussen etnische groepen op te lossen. "


"Die OSVE gaat uit van het Europees Parlement en die organisatie doet goed werk. SP-senator Tiny Cox heeft daar als bemiddelaar en onafhankelijk waarnemer en belangrijke rol gespeeld. Poetin is in Rusland nogal populair doordat hij bepaalde problemen in zijn land goed heeft aangepakt. Aan de andere kant zijn er ook een aantal punten van hevige kritiek."
"Wel iemand met veel verschillende kanten blijkbaar. Zou zijn leven een goed onderwerp voor één van de grootste Russische schrijvers kunnen zijn? Voor een toneelstuk van Tsjechow bijvoorbeeld... Dus in plaats van Oom Wanja Oom Wladimir?"


"Tsjechow was veel te vooruitstrevend voor dat onderwerp en ik zie hem daarover ook geen musical maken. Je kunt je Poetin toch nauwelijks met ontbloot bovenlijf voorstellen terwijl hij op de búhne in gezang uitbarst? Hoewel dat voor sommige groepen die hij nu vervolgt vermoedelijk wel interessant zou kunnen zijn..."
"Ik heb ook gehoord dat hij zwemt in ijskoud water en te paard kilometers ver door de vrieskou in de ochtend naar zijn dacha rijdt."


"Ik vraag me wel af wat je daarmee wilt zeggen Baruch?"
"Hij is dus een echte mannelijke man."


"Super hoor. Stel je maar eens voor Baruch dat alle zeer mannelijke mannen in Nederland morgenochtend heel vroeg opstaan en door de vrieskou schaars gekleed op hun paard door de straten naar hun zomerhuisje galopperen. Eén ding staat vast: je treft het wel want wat het weer betreft zitten we voor dit defilé nu in het juiste jaargetij..."