Van der Klein wil verkiezingen en geen astrologie...

"Het was een lange nacht na de verkiezingen. Dank voor je felicitatie maar één zetel er bij vind ik wel wat karig."
Van der Klein... wanneer zijn jullie bij die SP tevreden? Er wordt eindeloos gevochten om een zetel extra. Wat wil je nu nog meer?


"Wij kunnen natuurlijk wel heel verheugd zijn Baruch omdat we voor het eerst de grootste partij zijn in een provincie."
Bedoel je de uitslag in Groningen?

"Weining mensen begrijpen wat er gebeuren kan als die boringen onze aardkorst beschadigen. Weet je dat daardoor onherstelbare beschadigingen kunnen ontstaan die voor vele volgende generaties rampzalige gevolgen kunnen hebben. En de SP is één van de weinige partijen die 100% achter de Groningse bevolking staat."
Ik dacht eigenlijk dat het meer ging om het krijgen van de broodnodige energie en financiën.


"Als er een breuk in de aardkost ontstaat is dat onvergeeflijk. Net als de plannen om te boren in de Waddenzee zouden doorgaan. Een internationaal bekend natuurgebied. Het gaat heus niet alleen om geld. Er staan veel belangrijkere zaken op het spel."
Heb je het nu over het aanbreken van een nieuw tijdperk waar veel mensen vol van zijn? Een astrologisch tijdperk van de Waterman en volgens Chinese opvattingen is het ook het Jaar van de Geit...


"Hmm... Astrologie is not my cup of tea."
Toch schijnt er volgens die spirituele opvattingen een heel nieuwe toekomst in de maatschappij aan te breken met een heel andere mentaliteit. Volgens die voor veel mensen favoriete theorieën zouden In het komend tijdperk mensen allemaal veel socialer worden en meer willen samenwerken.


"Nou... Als we dan in verband met die idealen bekijken hoe in de toekomst de provincies worden bestuurd Baruch ga ik bij voorbaat al twijfelen. In het verleden zijn er door verkeerd beheer bij het besturen van provincies namelijk hier en daar al behoorlijk wat financiën verspild."
Zulke situaties zijn vaak afhankelijk van de goede wil en integriteit van bestuurders. Het viel me op dat de vroegere minister Hedy d'Ancona zei dat ze de waarde van de Eerste Kamer heel hoog aanslaat. Omdat juist daar de snelle beslissingen nog eens wat beter en rustiger worden bekeken en doorgesproken.


"Ja. De Eerste Kamerleden hoeven niet te scoren voor t.v. in onze media-crazy wereld. Toch gaat het heel lastig worden met het beheer van die provincies. Vooral in Groningen."
Hoezo?


"De SP zou aan de PvdA een natuurlijke bondgenoot moeten overhouden. Samen links. Maar door de deelname van de PvdA aan de regering die zeer onduidelijk is over het gasbesluit zal dit heel moeilijk zijn."
Jammer. Misschien ben je nog wat moe van de verkiezingsdrukte. Zie je toch nog wel positieve kanten aan de uitslag van deze provinciale verkiezing?


"In geen enkele provincie heeft de grootste partij meer dan 20% van de kiezers gekregen. Het zal heel ingewikkeld worden om overal met elkaar te moeten samenwerken. "
Klopt dat niet precies met die astrologische voorspelling dat steeds meer mensen met elkaar moeten samenwerken?


"Of het nu een Chinees of astrologisch ideaalbeeld betreft maakt mij minder uit. Voor alle provincies vragen de kiezers bestuurders om duidelijkheid bij gemaakte afspraken. De burgers willen niet steeds verdwalen in een grote grijze brei van woorden waarbij geld altijd de winnaar is. "
We kunnen niet zonder geld... Het is een onmisbaar hulpmiddel om macht te verkrijgen die ordenend optreedt.


"Dat bestrijd ik ook niet. Maar menselijkheid vind ik toch belangrijker."
Waarom zou dat niet heel goed met elkaar kunnen samengaan?


"Okay. (Zucht...) Zij zal eens niet het laatste woord hebben."