Van der Klein over Koningsdag-Nieuwe-Stijl

"Bijzonder dat koning Willem Alexander in Dordrecht opnieuw die verklaring heeft ondertekend over vrijheid van godsdienst voor het hele Nederlandse volk..."
Hij stelde nog eens vast dat er in ons land vrijheid van denken blijft bestaan. Iedereen kan en mag hier zijn zoals je bent...


"Dat is dan modern taalgebruik voor een verklaring die bijna 500 jaar terug ook werd getekend."
Die Dordrechters waren al heel vroeg uitgesproken rebellen.

"Geen wonder. Zij vertegenwoordigden toen al de 12 Vrije Steden als Enkhuizen, Hoorn en Haarlem. Je lacht er wel om maar dat waren toen belangrijke steden."
Vroeger heb ik wel eens geboren Dordrechters meegemaakt toen ik nog op een eiland woonde Van der Klein. Daar waren ze altijd bezig met waterwerken en grote graafmachines...


"Dat verbaast me niet en het past ook helemaal bij de voorliefde van onze koning voor watermanagement. Ik vond Dordrecht altijd al een mooi stadje. Ik ben er drie keer heen geweest en was diep onder de indruk van het wijdse uitzicht op het 3-Rivieren-Punt."
Op die rivieren zullen ze vroeger wel veel handel hebben gedreven...


"Precies. Daardoor hebben ze toen ook zo'n sterke leidende positie kunnen verwerven. Toch heb ik moeite met die formulering van de acteur die vandaag onze koning namens zijn bet-bet-bet-etc. oer-over-grootpapa het document aanbood om te tekenen."
Het was toch een mooi gebaar van die acteur?


"Kan wel maar het klopt niet."
Van der Klein ... Zit niet aldoor altijd alles zo uit te pluizen.


"Toch klopt het niet. Het Koninklijk Huis stamt niet rechtstreeks afvan Willem van Oranje maar van een Noord-Nederlandse tak van de familie Nassau Dietze, nazaat van een oudere broer van Willem van Oranje."
Dan stammen ze toch wel van die oudere broer van Willen van Oranje af?


"Uiteindelijk inderdaad maar dus niet rechtstreeks."
Wie kan dat nu nog wat schelen Van der Klein? Zag je hoe goed het koningspaar - en de hele familie trouwens ook- gekleed was? En die drie prinsesjes namen iedereen voor zich in.


"Amalia droeg een nogal aparte donkere outfit. Vermoedelijk wilde ze zich van haar zusters onderscheiden. Nouja... Haar vader had ook net een verklaring ondertekend dat iedereen in Nederland mag zijn zoals hij of zij wil zijn. "
Je weet toch dat het trendy is bij een bepaald uitgaand jong publiek om zwart te dragen? Dat heeft ze natuurlijk gezien. Ik vond het juist prima van haar.


"Haar vader zag er heel goed en informeel uit met een blauwe in plaats van een oranje stropdas..."
Leuk dat dit jou direct opviel. Vermoedelijk had je misschien liever gezien dat hij een rode stropdas droeg? Maar qua warme kleuren en elegance heeft koningin Máxima ons toch bepaald niet teleurgesteld.


"Deze koningsdag was een mooi event maar ik kijk toch meer uit naar 1 mei met een andere feestelijke boottocht en festival."
Waarom zou je niet? Koning Willem Alexander heeft toch juist vandaag onderstreept dat iedereen hier in ons land het recht heeft te denken wat zij of hij wil?


"Dat klinkt weer te makkelijk want als je te ruimdenkend wordt zou je tegen andere wetten ingaan daardoor."
Alsjeblieft geen nieuw betoog afsteken Van der Klein. Geniet liever van deze geweldige koningsdag-nieuwe-stijl die ons door de oranjezon beschenen een prachtige verklaring over onze vrijheid heeft geschonken.


"Ik zag wel hier en daar mensen lopen met borden : Leve de Republiek. Voor mij hoeft dat nu ook weer niet al moeten zij ook het recht hebben om hun mening te vertolken."
Het is all in the game Van der Klein... Dat is allemaal mogelijk in onze tijd. Juist de tegenstellingen zorgen voor een sprankelend geheel.


"Het ligt er een beetje aan hoe je dat bekijkt Baruch. Veel mensen vinden nu eenmaal nergens iets van... En bepaalde andere mensen vinden juist weer heel erg véél van iets."

Laten we dan nu samen een heerlijk glas heffen op een fantastische koninklijke dag ...