Van der Klein heeft het he-le-maal gehad met doorgedraaide fietsers

"Het is een godswonder dat er op de Amsterdamse fietspaden niet méér valpartijen voorkomen."
Het heeft vast te maken met de Tour dat fietsers je op het fietspad constant belagen met hun roekeloze rijgedrag. Mensen verbeelden zich soms zelf de ster te zijn net als de Tourfietsers en zijn dan soms wat verdwaasd Van der Klein.


"Zoiets moet het wel zijn. Vanmorgen raakte ik met mijn stuur al bijna vastgeklemd aan een tegen de richting in fietsende brommerterrorist. Ik kan nog net op tijd wegzwenken en vervolgens bonkten weer een paar andere fietsers tegen mijn achterwiel. "
Ik veronderstel dat je daarna niet werd bedolven onder de complimenten.

"Dat kwam er nog allemaal bij. Ze zaten mij direct over hun mobieltje in hun hand heen uit te schelden. Wat ik toen opeens allemaal over me heen kreeg... Ik kon er notabene zelf niets aan doen maar ik was opeens wel een zondagsrijder, een klojo en zelfs een fietsbaviaan..."
Haha... Vooral die laatste is goed. Zo word je dan gepromoot. Door deze vrolijke jongens versterk je de duistere kant van je identiteit.


"Hoe weet jij of ik die heb?"
Er moet nu eenmaal altijd evenwicht zijn. Niemand is toch totaal gierig of altijd alleen maar royaal? Constant ambitieus of dag-in-dag-uit ononderbroken bescheiden... Iedereen heeft wel van alles wat.

 

"Volgens mij is dat evenwicht bij sommige mensen wel helemaal zoek Baruch en dat brengt anderen in de problemen."
Wat bedoel je?


"Ik weet als ik door het verkeer laveer dat alles niet alleen om mij hoeft te draaien. Integendeel. Je weet dat je samen met anderen deelneemt aan het verkeer. En daar zitten ook kinderen en ouderen tussen. Toch kom je altijd weer van die mensen tegen die vinden dat het er alleen om gaat hoe snel zij van A naar B komen. En of een ander ook ruimte nodig heeft is voor hun totaal niet van belang."
Hmm... Je hebt het toch niet toevallig over de profs in de wielersport? Over rampen gesproken door ruimte gebrek... Iedereen heeft daarvan op tv. de verschrikkelijke valpartijen kunnen zien. En dan beweren hun coaches daar ook nog over dat een beetje wielrenner 'daar toch tegen moet kunnen.' Ik vind zulk soort uitspraken typerend voor mensen die zelf lekker aan de kant blijven staan maar anderen wel grote risico's laten lopen. Dat heeft ook niets meer met sport te maken.


"Zoiets komt inderdaad voor in de wielersport maar daarover is een hele discussie gaande. Nouja... Het komt daar inderdaad voor maar in de wielersport draait het nu eenmaal om het wedstrijdelement. Dat is iets totaal anders dan fietsen in de stad."
Vermoedelijk denken bepaalde fietsers in sommige periodes waarin er veel reclame wordt gemaakt voor de Tourfietsers zichzelf een beetje in dat zij ook een grote Ster zouden kunnen zijn in de Tour. Ze dromen een beetje weg...


"Als je op een eenzame weg rijdt en zoiets denkt en daardoor zo snel mogelijk wegtrapt is dat helemaal niet erg. Onder wielrenners zijn natuurlijk ook beroemde sterren. Maar in een overvolle stad kan je niet domweg zomaar een eind gaan sprinten. Dat is gevaarlijk en daarmee kan je anderen ten val brengen."
Dat is absoluut waar. Drink nog wat Van der Klein. Dit is heerlijke thee. En je hebt het overleefd toch? Bovendien wordt het binnenkort héél mooi weer.

WIELRENNER FABIAN CANCELARA VERVOLGT GECONCENTREERD ZIJN WEG...

FOTO: JOHN PRINS