Muziek als bruggenbouwer

"Hier ben ik echt van ondersteboven. Ik las een artikel over de weerzin van een aantal van onze jonge medelanders tegen de vrije pers. Vooral Islamitische jongeren voelen zich in onze open maatschappij totaal niet erkend..."
Een prima onderwerp voor een redactie vergadering Christian. Ik ken 'buitenlandse'jongeren die hier geboren en getogen zijn maar wel heel trots op zichzelf en hun roots zijn. Toch heb ik ook laatst van een groepje getinte jongeren gehoord dat zij daarover best wilden gaan vechten. ik wist niet wat ik hóórde. Eén hele grote man vertelde me toen zelfs dat hij verwachtte dat het in de toekomst wel eens op een oorlog kon uitdraaien.


"Dat is helemaal sterk. Die spanningen komen natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen maar wij moeten daar toch samen uit kunnen komen door samenspel. In eendracht."
Zei je nu dat we er in één dag uit moeten komen? Grapje...

"Je kunt het op verschillende manieren bekijken. De tijd speelt daar wel degelijk een belangrijke rol in. Het duurt namelijk toch enige tijd voordat de verschillende groeperingen elkaar goed leren kennen want we zijn allemaal aparte individuën met een eigen achtergrond en cultuur. Daar stap je natuurlijk niet zomaar van af. "
Om die verschillen te overbruggen is er inderdaad een vertrouwd gemeenschappelijk gevoel nodig. Maar ik hoor jou opeens het Europese volkslied zingen. Ik wist niet eens dat er een offcieel Europees volkslied was...


" O nee? Het is een internationale Ode to Joy gebaseerd op Beethovens symfonie nr. 9. Door muziek voelen mensen zich rijk en kunnen ze hun gevoelens beter uiten die ze in het leven van alledag vaak moeten onderdrukken Phia Baruch."
Zo'n statige compositie kan mij niet bekoren. Ik houd erg van jazz en van Turkse en Griekse muziek en Gamelan. En bepaalde klassieke componisten vind ik ook heerlijk om naar te luisteren.


"Daar zie je maar weer aan hoe mensen kunnen verschillen maar in dat grote muzikale palet is gelukkig plek voor iedereen. Ik hou bij voorbeeld van Charles Aznavour met ...She... Ik heb gewoon zin om het direct mee te zingen. En Elton John en Michael Bublé met Feeling Good... Er zijn zoveel mensen die van hun muziek houden.... Als je daarnaar luister vallen toch alle verschillen weg?"
Weet je wat voor mij een guilty pleasure is? Nana Mouskouri en Dolly Parton...


"We houden allebei van tijdloze muziek. Wie niet? Weet je wat zo leuk is? Door kunst en muziek vervagen allerlei grenzen en onderhuidse ergernissen. "
Het is méér voor sommige jongeren dan zomaar ergernissen. Ik denk dat het soms voor hun voelt als een soort pijn veroorzaakt doordat men denkt vernederd te worden. Daar draait alles om.


"Het lijkt wel een diagnose van de dokter met muziek als helend medicijn..."
Het zou zeker allemaal heel goed kunnen helpen. En je kunt alleen vernederd worden als je dat accepteert van anderen. Je moet leren bij jezelf te blijven en niet door de ogen van anderen naar jezelf te kijken. Dat is wel eens moeilijk. Vooral als mensen onterechte opmerkingen maken. Dat neemt niet weg dat je moet leren bepaalde zaken naast je neer te leggen omdat je het zelf het allerbeste weet.


"Dat doet mij denken aan Music was my first love..."
Music was my first love
and it will be my last.
Music of the future
and music of the past.

 

To live without my music
would be impossible to do.
In this world of troubles,
my music pulls me through.